Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Druhy obilnin Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s jednotlivými druhy obilnin. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Tritikale, amarant Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_13
Druhy obilnin: Pšenice Žito Triticale Ječmen Oves Kukuřice Proso Rýže Amarant Pohanka
Pšenice – u nás nejvíce rozšířená obilnina, vyžaduje teplejší a sušší podnebí, používá se na výrobu mouky, krupice, škrobu a jako krmivo, je jarní a ozimá, tvrdá a měkká Obr.1
Žito – evropská obilnina, méně náročná na půdní a klimatické podmínky, má nižší výnosy, hůře se mele, používá se na mouku na chléb a do perníků, na výrobu lihovin, léků, kávových náhražek, je tvrdé a měkké, jarní a ozimé Obr.2
Triticale – kříženec pšenice a žita, používá se jako krmivo Obr.3
Ječmen – na výrobu pivovarského sladu, na kroupy, krupky, kávoviny apod. Obr.4
Oves – nenáročný na půdní a klimatické podmínky, pěstuje se ve vyšších polohách, používá se jako krmivo pro koně, na výrobu ovesných vloček, mouku, škrobu, květenství se nazývá lata Obr.5
Kukuřice – tvoří tzv. palice, používá se jako krmivo, na výrobu mouky, škrobu, křupek z kukuřičné krupice Obr.7 Obr.6
Proso – pěstuje se v Asii, krmivo pro ptáky, na výrobu jáhel, květenství lata Obr.8
Rýže – vodomilná a teplomilná bahenní rostlina, používá se jako příloha k pokrmům, na výrobu škrobu, lihovin (ARAK)
Amarant – laskavec, vhodný pro bezlepkovou dietu, obsahuje hodně bílkovin, minerálních látek a vlákniny Obr.9
Pohanka – nepravá obilnina, nenáročná na půdní a klimatické podmínky, obsahuje hodně škrobu – ke krmení, příprava kaše Obr.10
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG Obr. 2: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a6/Secale_cereale.jpg Obr. 3: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Triticale.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Escourgeon-Hordeum_vulgare_subsp._vulgare.jpg Obr. 5: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Avena-sativa.jpg Obr. 6: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZeaMays.jpg Obr. 7: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:YellowCorn.jpg Obr. 8: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panicum_miliaceum1.jpg Obr. 9: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Amaranthus_caudatus1.jpg Obr. 10: [online].[ cit 2013-1-26]. Dostupné z www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fagopyrum_sagittatum.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.