ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy zeleniny s vlastnostmi ovoce a použití. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Tykev, dýně, rebarbora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_15
Zelenina s vlastnostmi ovoce Do této skupiny zařazujeme zeleninu, která má podobné vlastnosti, zpracování a používání jako ovoce
1. Tykev Jednoletá rostlina, plazivá nebo popínavá (cuketa, patizon) Žluté květy Plody kulaté, vejčité, protáhlé nebo hruškovité Hmotnost přes 10 kg Dužina bílá, žlutá Trvanlivý plod obr.1
Plody kulovité, vejčité Barva zelená 2. Cukrový meloun - dýně Plody kulovité, vejčité Barva zelená obr.2 obr.3
Pěstuje se na jednom místě až 10 let Sklízí se listy s řapíky 3. Reveň – rebarbora Pěstuje se na jednom místě až 10 let Sklízí se listy s řapíky Barva červená, zelená Tepelně se upravuje obr.4
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-2-18]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pumpkins.jpg Obr. 2: [online].[ cit 2013-2-18]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Melon_cantaloupe.jpg Obr. 3: [online].[ cit 2013-2-18]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muskmelon.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2013-2-18]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rheum_rhabarbarum.2006-04-27.uellue.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.