Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."— Transkript prezentace:

1 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina plodová Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_8 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 P LODOVÁ ZELENINA Jedná se o zeleninu, která má jedlé plody. Plody se konzumují ve zralém i nezralém stavu. Dělí se na dvě skupiny:  Lilkovité - rajče, paprika, lilek  Tkvovité - tykve, okurky, meloun

3 LILKOVITÁ ZELENINA  Rajčata  Rajčata - různé barvy i tvary.  Paprika  Paprika - používá se jako zelenina i jako koření.  Lilek (baklažán)  Lilek (baklažán) - má hladký, lesklý povrch, obvykle fialový až fialově červený, tvar je vejčitý, kulovitý nebo hruškovitý.

4 RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA

5 PAPRIKA ŽLUTÁ PAPRIKA ZELENÁ PAPRIKA ČERVENÁ PAPRIKA BÍLÁ

6 LILEK PAPRIKA – FEFERONY LILEK PAPRIKA – FEFERONY

7 T YKVOVITÁ ZELENINA  T y k e v dýně - dosahují hmotnost několika kilogramů patizony cukety - vhodné pro léčbu otylosti, odvodňují  O k u r k y okurky nakládačky - 30 až 120 mm dlouhé, používají se k nakládání okurky salátové - mají větší plody,polní,skleníkové  M e l o u n y meloun cukrový (ananasový) meloun vodní (u nás nejčastěji)

8 OKURKA SKLENÍKOVÁ OKURKA POLNÍ OKURKA NAKLÁDAČKA OKURKA NAKLÁDAČKA

9 CUKETA DÝNĚ CUKETA DÝNĚ PATIZON MELOUN PATIZON MELOUN

10 S TONKOVÁ ( LAHŮDKOVÁ ) ZELENINA nazývaná též lahůdkovou zeleninou pro svoji delikátní chuť a vůni, které jsou více než, jejich biologická hodnota. Chřest  Chřest - je velmi jemná jarní zelenina, mladé výhonky.  Artyčoky  Artyčoky - rostlina podobná bodláku, konzumují se květní úbory nerozvitého květenství. Bambusové výhonky  Bambusové výhonky - bílá dřeň mladých bambusů, mají nakyslou chuť.  Kukuřice cukrová  Kukuřice cukrová – oblíbená zejména na Americkém kontinentě, používá se nejčastěji vařená. Reveň  Reveň (rebarbora) – obsahuje kyselinu šťavelovou, proto se konzumuje v malém množství, kompoty, moučníky. Fenykl  Fenykl – má silnou anýzovou chuť a vůni, používá se do studených salátů, ale i tepelně upravený.

11 CHŘEST ARTYČOK CHŘEST ARTYČOK SLADKÝ FENYKL SLADKÝ FENYKL REVEŇ REVEŇREBARBORA

12 K OŘENINOVÁ ZELENINA Čerstvé natě, které obsahují vonné a chuťově výrazné látky (silice ). Pro tyto rostliny je charakteristické, že jejich natě v čerstvém stavu se používají jako zelenina, známé bylinky a pokud jsou ve stavu sušeném používáme je jako koření.  b a z a l k a  k o p r  l i b e č e k  p e t r ž e l o v á n a ť  e s t r a g o n  k o r i a n d r  d o b r o m y s l  m a j o r á n k a  s a t u r e j k a  t y m i á n  n a ť o v ý c e l e r

13 PETRŽELOVÁ NAŤ HLADKÁ LIBEČEK PETRŽELOVÁ NAŤ KUDRNKA BAZALKA

14 PAŽITKA KOPR

15 Z DROJE  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7


Stáhnout ppt "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google