Rozhodování funkce managementu. Rozhodování funkce managementu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
Hodnotový management Teorie rozhodování
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma: Podmínky sjednané mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Matematická teorie rozhodování
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A6 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníříjen 2012.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_196.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Úvod do managementu 1. seminář
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
CIDEAS 2006ČVUT v Praze, FSv Spolehlivost a rizika výběru technicko-ekonomických variant V. Beran P. Dlask Fakulta.
marketingové poradenství
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Metody získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Opakování lekce 4,5,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Výběr dodavatelů - příklad
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
ROZHODOVÁNÍ Osnova: Východiska Procesní stránka rozhodování
Milada Kováříková Zuzana Moravová Hana Zákostelská
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Metodika řízení projektů
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Plánování – 1. funkce managementu Pojem Plánování = proces stanovení cíl ů č innosti, vhodných cest a prost ř edk ů k jejich dosažení ve stanoveném č.
Ekonomika malých a středních podniků
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ing. Veronika Dostálková MBA
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Rozhodování jako manažerská funkce
Assessment centrum.
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Průzkum trhu. Průzkum trhu Předpoklad úspěchu podniku = dobrá znalost trhu Význam Předpoklad úspěchu podniku = dobrá znalost trhu.
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Product (výrobek) a jeho marketingové pojetí
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Rozhodování funkce managementu

Charakteristika proces volby; manažerská funkce probíhající na všech úrovních řízení Podmínkou rozhodování je existence dvou či více variant řešení

Rozhodování za relativní jistoty - podmínkou rozhodování existence dvou a více variant řešení 1. rozhodování za relativní jistoty - pokud známe důsledky variant a varianty ze kterých vybíráme postup: - vybereme kritéria, která vzájemně porovnáváme - metody porovnávání: a) klady a zápory (+, -) b) bodové hodnocení (určení bodovací stupnice)

Kritéria výběru dodavatele materiálu podle kladů a záporů Dodavatel A Dodavatel B Dodavatel C Cena + - Kvalita Spolehlivost Vzdálenost Celkem výhody 3 2 1

Kritéria výběru dodavatele materiálu podle bodového hodnocení Dodavatel A Dodavatel B Dodavatel C cena 5 3 2 kvalita 4 spolehlivost vzdálenost Celkem body 14 11 10

Rozhodování za nejistoty - nevíme jaké varianty existují a k jakým důsledkům povedou = jsme postaveni před neznámý úkol

METODY ROZHODOVÁNÍ ZA NEJISTOTY a) Think Thank (zásobárna nápadů) - nejjednodušší, vychází z lidského chování = manažer se obrací na spolupracovníky a další lidi z okolí s předpokladem, že někdo z nich bude mít nápad (obdobný případ řešení)

Rozhodování za nejistoty - metody b) Brainstorming (bouře mozků) - složí se skupina lidí z různých profesí důležitá je osoba moderátora - má fáze: 1. seznámit s pravidly 2. rozcvička (vymýšlení nových nápadů použití známého předmětu) 3. shromáždění námětu (skupina předkládá jakékoliv náměty problému: náměty se zapisují (nesmí se kritizovat) 4. vyhodnocení

Rozhodování za nejistoty – metody II c) Brainwriting - účastníci si vyměňují sepsané náměty a snaží se na nich stavět (rozvíjet je) listy se seberou a vyhodnotí

Použité zdroje Petr Klínský, Otto Műnch, Ekonomika 4 pro obchodní akademie a ostatní střední školy, Fortuna, Praha 2007, ISBN 978-80-7373-003-1 Zdeněk Novotný, Alena Hollá, Nataša Prášková a kol., Podniková ekonomika 4, Moraviapress 2005, ISBN 80-86181-76-6