Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
PŘEDMĚT A DEFINICE EKONOMIE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout studentům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na předmět a definici ekonomie.

3 Předmět a definice ekonomie

4 Co to je ekonomie? Ekonomie je věda o hospodářství.
Ekonomie je věda s tisíciletou tradicí. Od počátku musel člověk řešit otázku přežití. Získávání a rozdělování statků.

5 Členění ekonomie podle subjektů
Tři základní subjekty domácnosti firmy stát

6 Členění ekonomie podle předmětu zájmu
Předmět zájmu makroekonomie mikroekonomie

7 Makroekonomie Makroekonomie se zabývá problémy, které se týkají větších celků. Základními předměty zájmu jsou stát a jeho ekonomická integrace. Zkoumá hospodářskou politiku vlády. Inflaci, ekonomický růst nebo pokles státu, nezaměstnanost. Strukturu národního hospodářství.

8 Mikroekonomie Mikroekonomie se zabývá chováním menších ekonomických subjektů, tzn. Firem a domácností. Zkoumá chování kupujících a prodávajících Výrobců a spotřebitelů Zaměstnanců a zaměstnavatelů

9 Ekonomie x ekonomika Ekonomie:
Společenská věda. Vychází z poznání stavu a vývoje společnosti v dané době. Ekonomika: Je spojena s konkrétní ekonomickou realitou. Ekonomika podniku Ekonomika domácnosti Ekonomika průmyslu a obchodu

10 Základní ekonomické otázky
Co vyrábět? (jaké výrobky nebo služby nabízet?) Jakým způsobem vyrábět? (jakou technologií, z jakých zdrojů) Pro koho vyrábět? (kdo bude spotřebitelem, pro jaký trh je výrobek či služba určena)

11 Ekonomické systémy Zvykový systém Příkazový systém Tržní systém
Smíšený systém

12 Zvykový systém Ekonomické rozhodování řídí zvyky a tradice.
Typický pro domorodé kultury.

13 Příkazový systém Hospodaření státu je řízeno centrální mocí.
Státní instituce rozhodují o všech hospodářských otázkách. Jde o centrálně plánovanou politiku. Základem je společenské vlastnictví výrobních prostředků (zestátnění majetku).

14 Tržní systém Tržní systém se řídí nabídkou a poptávkou, vývojem cen. Dosahováním zisků a ztrát a následným zánikem neefektivní výroby. Funguje v dokonalé konkurenci Do toho systému nezasahuje stát.

15 Smíšený systém Dominantní postavení má tržní mechanismus (nabídky, poptávka, cena, konkurence), ale vše koriguje stát (zákony, dotace atd.) Je charakteristický pro současné vyspělé státy.

16 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1. Praha: Fortuna, 2006, ISBN BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google