Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozhodování jako manažerská funkce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozhodování jako manažerská funkce"— Transkript prezentace:

1 Rozhodování jako manažerská funkce
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Rozhodování jako manažerská funkce Ročník / obor studia: IV. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 628 Klíčová slova:  Rozhodování, rozhodovací proces, rozhodnutí. Anotace: Výkladová prezentace na téma: Rozhodování jako manažerská funkce.

2 Rozhodování jako manažerská funkce

3 Rozhodování Rozhodování je nedílnou složkou manažerské práce a uplatňuje se ve všech komponentech podniku Je trvalou součástí výkonu manažerské funkce. Rozhodování je jádrem řízení a v podstatě se jedná o výběr určité varianty dalšího postupu.

4 Rozhodování Je jedna z nejdůležitějších činností a prochází všemi manažerskými činnostmi, je to proces, při kterém manager volí nejvýhodnější variantu řešení, na základě určených kritérií, management posuzuje a zhodnocuje pozitivní a negativní dopady a účinky jednotlivých variant, podstata spočívá v porovnání variant a volby nejoptimálnější varianty, manager musí zvážit vztah, nákladů, rizika efektů jednotlivých variant.

5 Základní pojmy pro rozhodování
reakce rozhodovacího subjektu na podněty, překážky a problémy, na které v přírodě a ve společnosti naráží. ROZHODOVACÍ PROCES sekvence kroků vedoucí k určitému rozhodnutí. ROZHODNUTÍ akt volby rozhodovacího subjektu mezi možnými variantami řešení daného problému. ROZHODOVACÍ SITUACE souhrn vzájemně vázaných podmínek určujících nebo spoluurčujících rozhodnutí.

6 Základní pojmy pro rozhodování
SUBJEKT ROZHODOVÁNÍ osoba nebo kolektiv osob realizujících rozhodovací proces. OBJEKT ROZHODOVÁNÍ problém, na jehož řešení je rozhodovací proces zaměřen. CÍL ROZHODOVÁNÍ východisko rozhodování, vyplývající z rozhodovací situace. FAKTORY ROZHODOVÁNÍ reálné faktory, které rozhodovací subjekt v průběhu rozhodovacího procesu rozpoznává a dává jim důležitost. VNITŘNÍ X VNĚJŠÍ

7 Základní pojmy pro rozhodování
PRAVIDLA ROZHODOVÁNÍ způsob zpracování informací v rozhodovacím procesu. KRITERIA ROZHODOVÁNÍ míry nebo hlediska, s jejichž pomocí měříme stupeň nebo míru splnění cílů. PŘEDPOKLADY ROZHODOVÁNÍ existence rozhodovací situace, možnost výběru řešení, schopnost rozhodnout, možnost a schopnost realizovat přijaté rozhodnutí.

8 Výsledek rozhodování Výsledkem procesu rozhodování je rozhodnutí.
Každé rozhodnutí má určitý vliv na výkonnost organizace a musí obsahovat tyto prvky: a) co se má udělat b) kdo to má udělat c) kdy se to má udělat d) s jakými prostředky se to má udělat e) kdo to zkontroluje a jak se to bude kontrolovat

9 Kontrolní otázky: Vysvětlete podstatu rozhodování.
Jaký je rozdíl mezi pojmy rozhodnutí a rozhodování? Jaké jsou předpoklady pro rozhodování? Co je výsledkem rozhodování?

10 Použitá literatura VEBER, J., Základy managementu pro střední školy. FORTUNA, ISBN KYNCLOVÁ, Jaroslava a Eva KARÁSKOVÁ. Marketing a management: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 152 s. ISBN


Stáhnout ppt "Rozhodování jako manažerská funkce"

Podobné prezentace


Reklamy Google