NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace PODMÍNKY PRO ŽIVOT- VODA
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Voda ve všech skupenstvích
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
vypracovala: Vendula skalová
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Změny skupenství látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Co to vlastně voda je? Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Se vzduchem tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Je to chemická sloučenina.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Voda a vzduch.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
VODA.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Voda Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přírodní vědy DUM 17 Základní podmínky života VODA
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Pokusy – neživá příroda
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Součásti neživé přírody
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VODA.
ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: VODA A JEJÍ VLASTNOSTI AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 9. 12. 2011 VY_32_INOVACE_38_HK

ANOTACE Zkušenosti z pilotování: Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA. V rámci prezentace se žáci seznámí: KDE VŠUDE JE OBSAŽENA VODA S PŘÍKLADY SKUPENSTVÍ VODY S DĚLENÍM VODY PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK Zkušenosti z pilotování: Žáky nejvíce zaujaly obrázky zachycující kapku vody a sněhovou vločku pod mikroskopem. Zopakovali si učivo o koloběhu vody v přírodě a na základě pokusů si připomněli trojí skupenství vody. Na kontrolní otázky odpověděli všichni správně.

VODA Voda je nezbytnou podmínkou života. Je součástí těl živočichů i rostlin. Voda je obsažena i ve vzduchu. Je to chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá.

72 % POVRCHU ZEMĚ TVOŘÍ VODA

SKUPENSTVÍ VODY PEVNÉ – led, sníh KAPALNÉ – voda PLYNNÉ – vodní pára MODEL MOLEKULY VODY PEVNÉ – led, sníh KAPALNÉ – voda PLYNNÉ – vodní pára

DĚLENÍ Povrchová voda voda v oceánech (většinou slaná), např. mořská voda voda v ledovcích (sladká, v pevném skupenství) Podle umístění voda v řekách, potocích a potůčkách (většinou sladká; vždy tekoucí) voda v jezerech (někdy slaná, někdy sladká; někdy tekoucí, někdy stojatá) Podle stojatosti tekoucí voda stojatá voda

VODA V PŘÍRODĚ Forma Množství (mil. km3) Procent z celku Moře a oceány 1 370 97,25 % Ledovce 29 2,05 % Spodní voda 0,5 0,68 % Jezera 0,125 0,01 % Půdní vlhkost 0,065 0,005% V atmosféře 0,018 0,001% Řeky 0,0017 0,0001 % Biosféra 0,0006 0,000004 % Celkem[8] 1 409 100 %

KOLOBĚH VODY V PŘÍRODĚ

MOŘSKÁ VODA

SNĚHOVÁ VLOČKA

Vločka pod mikroskopem

KROUPA

POKUSY Zahříváním vody dochází k jejímu vypařování. Při vypařování se voda mění v páru (je neviditelná) - je součástí vzduchu – skupenství plynné Při ochlazování se pára mění v kapky vody - skupenství kapalné Mrznoucí voda zvětšuje svůj objem – led - skupenství pevné

VODNÍ PÁRA Zahříváním se voda vypařuje – mění se ve vodní páru. Vodní pára je neviditelná. Je součástí vzduchu. Čím je teplota vyšší, tím je vypařování rychlejší. Ochlazením se vodní pára opět mění v kapičky vody. Také mraky na obloze jsou tvořeny maličkými vodními kapkami nebo ledovými krystalky.

VODNÍ PÁRA

Pitná voda a kapka vody

DÉŠŤ

ODPOVĚZ NA OTÁZKY Kde všude je obsažena voda? Kolik procent povrchu země tvoří voda? V jakých skupenstvích se vod vyskytuje? Podle jakých hledisek je možno rozdělit vodu? Popiš koloběh vody v přírodě. Jak vzniká vodní pára?

CITACE: FIR. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 24.4. 2006, 08: 04 [cit. 2011-12-09]. Soubor:Water_droplet_blue_bg05.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Water_droplet_blue_bg05.jpg SOLKOLL. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 20.2. 2005, 19: 25 [cit. 2011-12-09]. Soubor: H2O_(water_molecule).jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:H2O_(water_molecule).jpg SCHMITT, Harison. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 7.12. 1972, [cit. 2011-12-09]. Soubor: The_Blue_Marble_4463x4163.jpg. Dostupné z WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Blue_Marble_4463x4163.jpg THYSSEN, Malene. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 29.5. 2004, 08: 04 [cit. 2011-12-09]. Soubor: Boelge_stor.jpg . Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boelge_stor.jpg

CITACE: ROBBY. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 13. 1. 2007, [cit. 2011-12-09]. Soubor: Steam_denver_market_street.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Steam_denver_market_street.jpg SIEVICKI, Tomasz. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 13. 11. 2004, [cit. 2011-12-09]. Soubor: 22_Regen_ubt.jpeg.Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:22_Regen_ubt.jpeg HOWCHENG. Http://cs.wikipedia.org/ [online]. 12.1. 2007, [cit. 2011-12-09]. Soubor:LT-SEM_snow_crystal_magnification_series-3_frame.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LT-SEM_snow_crystal_magnification_series-3_frame.jpg