Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,"— Transkript prezentace:

1 Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou, je životním prostředím mnoha živočichů a rostlin

2 Kde všude je v přírodě voda?
Nejvíce vody se nachází v mořích a oceánech. Je to voda slaná a pro člověka nepoživatelná.

3 Kde všude je v přírodě voda?
V přehradách, rybnících, jezerech, řekách a potocích je voda, která se v úpravnách přeměňuje na vodu pitnou. Je to voda sladká.

4 Koloběh vody v přírodě V přírodě probíhá neustálý koloběh vody:
Dešťová voda proniká do země, kde ji zachycují kořeny rostlin, nebo prosakuje do spodních vod. Voda, která zůstane na povrchu, nakonec odteče do řek a jezer, a ty ji vracejí zpět do moří a oceánů. Do moří a oceánů se vrací také voda z tajícího sněhu a ledovců. Voda se odpařuje, mění se ve vodní páru a stoupá vzhůru Do ovzduší se vypařují: • sněhy a ledovce • voda z hladin moří a oceánů • voda z půdy • voda z jezer a vodních toků • voda z těl rostlin Ve větších výškách se pára ochlazuje a v podobě deště, sněhu i ledových krup se vrací zpět na zem. Slunce pohání koloběh vody tím, že dodává energii potřebnou k odpařování.

5 Skupenství vody: (je závislé na teplotě vody)
pevné – led, sníh, kroupy, jinovatka kapalné – voda, rosa plynné – vodní páry

6 Skupenství pevné: 0º C – bod mrazu voda se mění v led (sníh, kroupy,…)
zimní sporty – sáňkování, lyžování, bruslení,…

7 Skupenství kapalné: více než 0° C méně než 100° C
vodní srážky – déšť, rosa vodní sporty – koupání, jachtink, potápění,…

8 Skupenství plynné: 100° C bod varu voda se mění ve vodní páru
při ochlazené se vodní páry mění opět ve vodu


Stáhnout ppt "Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google