Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY."— Transkript prezentace:

1 ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY

2 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: ČISTOTA VODY AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_26_HK

3 ANOTACE V rámci prezentace se žáci seznámí:
Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. Je zařazena do tematického celku Neživá příroda - vlastnosti vody. V rámci prezentace se žáci seznámí: S JEDNODUCHÝM POKUSEM A NÁVODEM, PROSTŘEDNICTVÍM KTERÉHO LZE ZKOUMAT ČISTOTU VODY S PŘÍKLADY JEDNOTLIVÝCH ŽIVOČICHŮ, SE KTERÝMI SE MOHOU V NAŠICH VODÁCH SETKAT S POJMEM SEDIMENTACE Zkušenosti z pilotování: Vzdělávacího cíle bylo dosaženo. Žákům byl zadán dlouhodobý úkol: Zkoumání společenstva vodních živočichů v jimi vybrané lokalitě v blízkosti jejich domova. Úkolem je zdůvodnit podstatné vzájemné vztahy mezi organismy a najít shody a rozdíly v přizpůsobení se prostředí. Žáci navrhli několik variant, které by přispěly k ozdravení vodních toků v blízkosti jejich bydliště.

4 PŘÍPRAVA NA POKUS Raků i jiných obyvatel našich potoků a řek v poslední době ubývá následkem znečištění vody. Je to možné vypozorovat i sledováním zástupců zvířat žijících na vodním dně. Jak můžeme provést jednoduchý výzkum vodního dna? Nejdříve si zvolíme vhodné místo. Může to být například potok, který ve svém horním toku protéká lesnatou krajinou, kde se nesetkává s žádnými vesnicemi. V další části svého toku se již dostává do vesnice. Pro objektivní průzkum je vhodné zvolit několik stanovišť, ze kterých budeme odebírat vzorky. Vzorky je vhodné odebírat sítkem.

5 OBSAH VZORKŮ Ve vzorcích vody z potoka se vyskytují larvy pakomárů, jepic, chrostíků a pošvatek. V tomto teritoriu se setkáváme i s měkkýši a pijavkami. Všichni tito živočichové jsou citliví na znečištění vody, jejich vymizení z dané oblasti znamená horší čistotu vody. Kromě drobných živočichů můžeme v okolí potoka pozorovat rosničku zelenou, raka říčního, virníka obecného, žábronožky, bruslařku obecnou a čolka obecného.

6 RAK ŘÍČNÍ

7 VÍRNÍK OBECNÝ

8 VÍRNÍK

9 ROSNIČKA ZELENÁ

10 ŽÁBRONOŽKY

11 ČOLEK OBECNÝ

12 CHROSTÍK OBECNÝ A JEHO LARVA

13 BRUSLAŘKA OBECNÁ

14 PIJAVKA KOŇSKÁ A LÉKAŘSKÁ

15 ZNEČIŠTĚNÍ VODY PEVNÝMI ČÁSTICEMI
Voda může být znečištěna i pevnými částicemi, které jsou v ní rozptýleny, nebo různými látkami v ní rozpuštěnými. Pevné látky lze ve vodě zjistit sedimentací, neboli usazováním. Vodu nabereme do sklenice a necháme ji přes noc ustát. Ráno pozorujeme projasnění vody a na dně sklenice usazenou vrstvu znečišťujících látek.

16 ÚKOLY: Vyber si nějaký vodní tok v blízkosti svého bydliště a zjisti jeho čistotu. Pro splnění úkolu si zvol některou metodu z této prezentace. Kteří vodní živočichové v dané lokalitě žijí? Navrhni řešení, které by přispělo k ozdravení vybraného vodního toku.

17 CITACE: MAKAVIČIUS, D. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Potamobius_astacus.jpg. Dostupné z WWW: REITTER, Edmund. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. File:Gyrinus_natator.JPG. Dostupné z WWW: LINDSEY,James. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. File:Gyrinus.substriatus.-.lindsey.jpg. Dostupné z WWW: SZCEPANEK, Marek. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Hyla_arborea_(Marek_Szczepanek).jpg. Dostupné z WWW: FISCHER, Christian. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. /File:EubranchipusGrubii.jpg. Dostupné z WWW: ANEVRISME,I. cs.wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor:Triturus_vulgaris.jpg Dostupné z WWW: LINDSEY, James. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Brachycentrus.montanus.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ČISTOTA VODY ZKOUMÁME ČISTOTU VODY."

Podobné prezentace


Reklamy Google