Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: MRAVENCI AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_2_HK

2 ANOTACE PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO: ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: STAVBA MRAVENIŠTĚ LESNÍ DĚLNICE ŽIVOT V MRAVENIŠTI PROČ MRAVENCI NEZABLOUDÍ ANATOMIE MRAVENCE ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: TÉMA BYLO PRO ŽÁKY VELMI ZAJÍMAVÉ. NEJVÍCE JE ZAUJAL ŽIVOT V MRAVENIŠTI, JEHO HIERARCHIE A TAKÉ TO, PROČ MRAVENCI PŘI SVÉM PUTOVÁNÍ I NA VELKÉ VZDÁLENOSTI NEZABLOUDÍ. V ZÁVĚRU HODINY ŽÁCI PÍSEMNĚ ODPOVĚDĚLI NA 5 SHRNUJÍCÍCH OTÁZEK.

3 MRAVENCI

4 Sídliště pro miliony Mravenci budují svá mraveniště z jehličí, stébel, suchého listí a větviček. Vše je poskládáno tak, aby voda po povrchu stékala a nedostávala se dovnitř. Náš nejběžnější mravenec lesní dorůstá nejčastěji velikosti kolem 1cm. V nejspodnějších vrstvách mraveniště najdeme drobná mravenčí vajíčka a také komůrky s larvami. Vajíčka, larvy a kukly jsou vývojovými stadii mravenců. Velcí okřídlení mravenci jsou budoucí královny, malí okřídlení jsou samečci a bezkřídlí mravenci, kterých je nejvíce, jsou dělnice.

5 Pracující dělnice

6 Život v mraveništi Dělnice přinášejí do mraveniště nejenom kořist, ale často i břemena, která jsou mnohokrát větší a těžší než ony samy. V kusadlech nosí i kamínky, kterými zpevňují základy mraveniště. Mravenci se brání svými kusadly a také vylučují kyselinu, která má charakteristický kyselý pach.

7 Mravenčí putování

8 Proč mravenci nezabloudí
Položíme-li na mravenčí trasu pruh papíru, stane se z něj velká překážka, kterou mravenci zpočátku neumějí překonat. Jakmile se ale prvnímu mravenci podaří po papíře přeběhnout, následují jej všichni ostatní. Mravenec totiž zanechal na papíře chemickou stopu – poznačil si ji kyselinou a ostatní se vyznačené trasy dotýkají tykadly a řídí se čichem.

9 Mraveniště

10 Anatomie mravence

11 Odpověz na otázky: Z čeho budují mravenci svá mraveniště?
Jaké velikosti dorůstá mravenec lesní? Jmenuj vývojová stadia mravence. K čemu slouží mravencům kusadla? Z jakého důvodu vylučují mravenci svoji kyselinu a kterým orgánem ji vylučují?

12 CITACE: ŠJU. [online] [cit ]. File:Mravenci_nesou_housenku.jpg. Dostupné z WWW: wikimedia.org/wiki/File:Mravenci_nesou_housenku.jpg HATS, Lady. [online] [cit ]. File: Scheme_ant_worker_anatomy-cs.svg. Dostupné z WWW: LEDR. P. [online] [cit ]. File: Lasius_fuliginosus_2.jpg. Dostupné z WWW: DEZIDOR. [online] [cit ]. File: Mravenec_lesn%C3%AD.jpg. Dostupné z WWW:

13 CITACE: ŠAFRÁNEK, Ladislav . [online] [cit ]. File: Lesn%C3%AD_mraveni%C5%A1t%C4%9B.jpg. Dostupné z WWW: ORANGE, Man. [online] [cit ]. File: Mraveni%C5%A1t%C4%9B,_okol%C3%AD_Kladrub_III.JPG Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google