Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODA."— Transkript prezentace:

1 VODA

2 Minerální voda Minerální voda, zkráceně minerálka, je voda se zvýšeným obsahem minerálních látek. Má v jednom litru vody více než 1 g rozpuštěných minerálů, či přes 1 gram rozpuštěného CO2, či obsah Rd nad 1346 Bq/l, či H2S nad 1 mg/l, či jódu nad 5 mg/l, As nad O,7 mg/l, Fe nad 10 mg/l nebo teplotu nad 25 °C. U vekého množství minerálních vod je současně překročeno více podmínek pro zařazení do minerálních vod.

3 Loga min. vod

4 MOLEKULA VODY

5 ZAJÍMAVOST VoDa je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led, v kapalném – voda a v plynném – vodní pára.

6 BALENÁ VODA Výroba a prodej balených vod má u nás dlouhou tradici, kterou můžeme vystopovat až do 16. století. Původně šlo výhradně o vody léčivé (ať už se skutečným nebo domnělým účinkem), stáčené do kameninových džbánků. K nim se později ( století) přidaly i vody, které byly pro svou zvláštní chuť považovány za osvěžující nápoj.

7 PITNÁ VODA se získává úpravou surové vody. Surová voda se získává z podzemních nebo povrchových zdrojů. Z některých zdrojů – zejména podpovrchových – je možné získat pitnou vodu bez úpravy.

8 VYPRACOVAL: David Vojtěšek


Stáhnout ppt "VODA."

Podobné prezentace


Reklamy Google