Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

autor: Jakub Jirák, 8. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "autor: Jakub Jirák, 8. ročník"— Transkript prezentace:

1 autor: Jakub Jirák, 8. ročník
V o d a autor: Jakub Jirák, 8. ročník

2 Voda v přírodě Moře a oceány pokrývají téměř 71% zemského
povrchu. Ve světovém oceánu je 97% vody na Zemi. V přírodě dochází i ke koloběhu vody. Voda dopadlá na zem si může vybrat ze tří cest: Více než 50% (někdy i 100%) se znovu vypaří Méně než 30% (většinou 10-20%) steče do potoků řek a nakonec do moře 10% a méně (někdy, ale také nic) se může vsáknout

3 Koloběh vody v přírodě K oběhu vody dochází působením sluneční energie a gravitace. Voda se vypařuje z vodních toků, oceánů a nádrží. Po zkapalnění páry se voda dostane zpět na zem ve formě deště a sněhu. Pak se voda hromadí a odtéká nebo se vsakuje pod zemský povrch a vytváří podzemní vodu.

4

5 Hydrosféra Hydrosféra je vodní obal země.
Hydrosféra představuje všechnu vodu na zemi, povrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. Celkové zásoby vody na Zemi je asi 1 385 989 600 km³, z toho sladká voda představuje 2,53 %. Ve světovém oceánu je obsaženo asi 96,54 % vody.

6 Voda nejen v kapalném skupenství
Vodu na zemi můžeme najít také v jiném skupenství než v kapalném. Můžeme ji vidět jak v plynném skupenství, např.: vodní pára, tak ve skupenství pevném, např.: ledovce, sníh.

7 Pitná voda a voda balená
Pitná voda se získává úpravou podzemní nebo povrchové vody. Balená voda už existuje od 16. století (tehdy šlo většinou o léčivou vodu). Od 18. století se k léčivým vodám přidaly i vody minerální, které se dodnes prodávají.

8 Minerální voda Je voda se zvýšeným obsahem minerálních látek. V jednom litru vody je alespoň 1g rozpuštěných látek- minerálů. Tato voda má velké léčivé účinky. Výskyt pramenů v ČR: Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Bílina, Teplice, Jánské Lázně, Poděbrady, Třeboň, Jeseník, Luhačovice aj.

9 Voda destilovaná Je čirá bezbarvá voda bez zápachu a chuti. Za normálního tlaku má teplotu tuhnutí 0°C a teplotu varu 100°C. Je zbavena všech minerálních látek. Použití:v laboratořích, do chladičů a akumulátorů v autech ale i při napařování žehliček..

10 Výzkumem těchto vod se zabývá věda zvaná hydrogeologie
Voda podzemní Podzemní voda zahrnuje všechnu vodu, která se nachází pod zemí, zejména v pórech mezi částicemi půdy. Tato voda tvoří přibližně 20% zásob pitné vody na světě. Výzkumem těchto vod se zabývá věda zvaná hydrogeologie

11 Tato voda byla zhoršena lidskou činností.
Voda odpadní Tato voda byla zhoršena lidskou činností. Ale zničení vody může být také tvořeno rozpuštěnými nebo nerozpuštěnými látkami. Odpadní vody čistí čističky vody.

12 Tvrdost vody Je vlastnost vyjadřující počet rozpuštěných nerostů ve vodě. Způsobují ji především některé rozpustné vápenaté a hořečnaté soli.


Stáhnout ppt "autor: Jakub Jirák, 8. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google