Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST"— Transkript prezentace:

1 projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: JEHLIČNATÉ STROMY AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_18_HK

2 JEHLIČNATÉ STROMY

3 ANOTACE Zkušenosti z pilotování:
Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo: ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: S NAŠIMI NEJBĚŽNĚJŠÍMI JEHLIČNATÝMI STROMY: SMRK ZTEPILÝ, JEDLE BĚLOKORÁ, BOROVICE LESNÍ, MODŘÍN OPADAVÝ, TIS ČERVENÝ (KEŘ) S VYUŽITÍM JEJICH DŘEVA Zkušenosti z pilotování: Žáci poznali jehličnaté stromy z více hledisek. Zopakovali si znalosti o přírodním společenství les a našich jehličnatých stromech a vyvodili důležitost stromů pro život člověka. Závěrečným úkolem bylo zodpovědět několik shrnujících otázek.

4 SMRK ZTEPILÝ Stálezelený jehličnan s mělkými kořeny.
Jehličí je krátké, špičaté a obrůstá celou větvičku.

5 JEHLIČNANY Nejstarší nálezy nám ukazují, že nejpůvodnější jehličnany se objevují již koncem  prvohor. Jsou to převážně rostliny statnějšího vzrůstu, které nejsou choulostivé na krátkodobý nedostatek vláhy. Mají jehlicovité, šupinovité, hladké nebo zpeřené listy. Jehličnany jsou vývojově mnohem starší než listnaté stromy. V prehistorii byly dominantními rostlinami. V současnosti jsou nejvíce rozšířené v mírném podnebném pásu a v horských oblastech tropů. Rostou na všech světadílech.

6 JEDLE BĚLOKORÁ Jehličnan s pyramidální až válcovitou korunou a hladkou světlou kůrou. Jehličí ploché, šišky zaoblené, vzpřímené.

7 BOROVICE LESNÍ Roste na písčitých půdách, má hluboký kůlovitý kořen a rozbrázděnou kůru. Dlouhé jehličí vyrůstá po dvou.

8 MODŘÍN OPADAVÝ Jehličnan, kterému na zimu opadává jehličí. Má řídkou kuželovitou korunu a drobné šišky.

9 TIS ČERVENÝ Je to neopadavý jehličnatý keř. Jeho jehličí, dřevo i semena obsahují jedovatou látku.

10 VYUŽITÍ DŘEVA Smrkové dřevo - výroba papíru, stavebnictví.
Borovicové-výroba nábytku, obklady, stavebnictví. Modřínové – obklady, nábytek, výroba schodišť, zábradlí, dříve používán pro výrobu šindelů a vodovodního potrubí. Tis - nejhustší dřevo ze všech našich stromů, zároveň náš nejtvrdší jehličnan, ceněný jako materiál ideální k výrobě luků , příležitostně se tisové dřevo používalo k výrobě pravítek, nebo luxusního nábytku.

11 ÚKOLY: Popiš šišku a uspořádání jehličí na větvičce smrku ztepilého.
V čem se modřín liší od ostatních jehličnanů? Na jakých půdách roste borovice nejčastěji? Popiš tvar koruny jedle bělokoré. Jsou vývojově starší listnaté nebo jehličnaté stromy? Co obsahuje dřevo, jehličí a semena tisu?

12 CITACE: NOVA. wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Picea_abies_cone.jpg Dostupné z WWW: < MANSKE, Magnus. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Pinus_cone001xx.jpg Dostupné z WWW: < Qgroom. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor:Picea_abies1.JPG Dostupné z WWW:< PASTILLETES,F. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor:Abies_alba_foliage.jpg Dostupné z WWW:< CRUSIER. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Young_Abies_alba_Zwardo%C5%84.jpg. Dostupné z WWW < SIKORA, Teresa. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Abies_fraseri_cone.jpg Dostupné z WWW:< NOVA. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Pinus_sylvestris_Watereri_01.jpg Dostupné z WWW:<

13 CITACE: MPF. Wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: TXbaccata.jpg. Dostupné z WWW: < > PODZEMNIK. Wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Dv%C4%9B_borovice_na_Brn%C4%9Bnsk%C3%A9_p%C5%. Dostupné z WWW: < DEZIDOR. Wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Borovicov%C3%BD_les_u_Lhoty.jpg Dostupné z WWW: jpg


Stáhnout ppt "projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google