Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze."— Transkript prezentace:

1 NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze šištice( ne květy) k opylení dojde větrem 3 skupiny: CYKASY JINANY JEHLIČNANY jinany: Jinan dvoulaločný- živá zkamenělina, nápadné listy, původní v Číně, léčivé účinky JEHLIČNANY ÚZKÉ JEHLICOVITÉ LISTY, DŘEVINY, jen vyjímečně opadají– MODŘÍN, stonek je chráněn pryskyřicí, samičí šištice po dozrání semen většinou dřevnatí VÝZNAM JEHLIČNANŮ: jehličnaté lesy mírného pásu a chlad. oblastí, dřevo – staveb. materiál,palivo

2 Výroba papíru, pryskyřice, barev
ZÁSTUPCI: smrk ztepilý – mělce kořenující, šišky visí dolů, opadají celé! Borovice lesní- dlouhé našedlé jehlice po dvou ve svazku, dřevo je bohaté na pryskyřici, roste i na skalách Jedle bělokorá – vysoký, štíhlý strom, ploché jehlice, 2 bílé proužky, šišky stojí na větvi, rozpadají se už na stromě Modřín opadavý – měkké jehlice ve svazcích, tvrdé načervenalé dřevo, vyšší polohy Jalovec obecný – šištice podobné bobulím, keř, chráněný

3 Tis červený – chráněný ,vajíčka v červeném míšku – jediná nejedovatá část rostliny
ČASTÁ mykorrhiza = symbioza (soužití) jehličnanů a hub př. Klouzek + modřín, kozák+bříza ROZŠÍŘENÍ LESA: nížiny = listnáče----duby a habry---duby---buky---jedle---smrky( až na horní hranici lesa!)


Stáhnout ppt "NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze."

Podobné prezentace


Reklamy Google