Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá."— Transkript prezentace:

1 Neživá příroda - voda

2 Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá svůj pevný tvar, tvar přizpůsobí nádobě. Látky, které mění svůj tvar označujeme jako kapalné látky.

3 Voda – skupenství vody Voda se na Zemi vyskytuje ve všech třech skupenstvích. 1.pevné – led 2.kapalné – voda jako kapalina 3.plynné – vodní pára

4 Voda je základní podmínkou pro život. Vodu v přírodě můžeme pozorovat např. v podobě moří, řek, potoků, rybníků, ledovců, kapek deště, rosy apod. Vodu obsahují těla všech rostlin i živočichů.

5 Člověk bez vody přežije přibližně 3 dny, bez jídla víc než 30 dní.

6 Oceánská a pevninská voda Voda tvoří většinu povrchu Země. Dělíme jí na: 1.Oceánskou vodu (slaná voda) – většina vody na Zemi, nachází se v mořích a oceánech.Nelze jí pít, protože má slanou chuť. 2.Pevninskou vodu (sladká voda) – nachází se na pevnině, např. v řekách a rybnících. Může se vyskytovat: a)na povrchu země – povrchová voda (např. rybník, přehrada, potok, řeka apod.) b)pod povrchem země – podpovrchová voda c)v ledovcích – voda v pevném skupenství

7 Voda, která vytéká z podzemí, je obohacena minerály, říkáme jí minerální voda a může mít léčivé účinky. Ledovce vznikají hromaděním sněhu, který se mění na led. Ledovce se vyskytují kolem zemských pólů (v Arktidě a Antarktidě) a ve vysokých horách, např. v Alpách

8 Koloběh vody v přírodě Počátek koloběhu vody je v oceánech. Z oceánů se voda vypařuje, mění se ve vodní páru. Z vodní páry vznikají mraky. Voda z mraků se sráží v déšť, který padá zpět na Zem. Část vody dopadne v podobě deště zpět do oceánů, část dopadne na pevninu. Voda z pevniny částečně odteče do řek, které se vlévají do oceánů. Voda z oceánů se znovu odpařuje. Tento proces se stále opakuje, proto mu říkáme koloběh vody.

9 Koloběh vody v přírodě

10 Část vody z deště, která dopadne na pevninu se vsakuje pod povrch Země a vytváří podpovrchovou vodu.


Stáhnout ppt "Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá."

Podobné prezentace


Reklamy Google