Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: LÉTO V LESE AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_15_HK

2 ANOTACE PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: Jaké jsou podmínky v přírodě během léta. S dozráváním plodů. Naučí se poznávat některá zvířata. Uvědomí si specifika letních měsíců. ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: Žáci si připomněli podmínky, které vytváří neživá příroda a charakterizovali si změny, ke kterým dochází v přírodě v průběhu letních měsíců. Připomněli si význam sběru léčivých bylin a seznámili se s některými výrazy mysliveckého žargonu (vytloukání parohů…). Všechny odpovědi na závěrečné otázky byly správně.

3 LÉTO V LESE -Léto je čas zrání, zklidnění a tepla
- Začíná v době letního slunovratu, kdy je nejdelší den v roce a také nejvíce světla Tmy začíná opět přibývat V létě je největší teplo z celého roku Mláďata ztrácejí svou jarní divokost a dospívají Rostliny zrají a vše, co na jaře probíhalo velikou rychlostí, se nyní zpomaluje.

4 DOZRÁVAJÍ TŘEŠNĚ

5 DOZRÁVÁ OBILÍ

6 ČERVEN - Červen je měsíc rozkvetlých luk, přicházejícího léta a nejdelších dní. - Kvetou lípy a dozrávají třešně. - Začínají dozrávat lesní plody – borůvky, maliny a jahody. - Většina zpěvavých ptáků vyvádí první mláďata. - Vytírají se sumci, rojí se lesní mravenci.

7 LÍPA SRDČITÁ

8 MALINY

9 ČERVENEC - Červenec je měsíc letních prázdnin, lesních plodů a vyhřátých luk Na pasekách kvetou třezalky, hvozdíky a mnoho jiných bylin V lese kvetou stínomilné byliny Zrají borůvky, maliny a rostou ve větší míře i houby. -V lese i na jeho okrajích se dají sbírat četné druhy léčivých rostlin, např. třezalka, listy maliníku, ostružiníku, jahodníku, brusinky nebo máty. -Probíhá srnčí říje, jeleni začínají vytloukat paroží.

10 LESNÍ JAHODY

11 BRUSNICE BORŮVKA

12 SRPEN - Srpen je nejteplejší měsíc roku, měsíc končících prázdnin a zralého obilí Na loukách a pasekách se ozývá cvrkot kobylek a sarančat V lese kvete vřes, kromě malin a borůvek dozrávají i ostružiny Odlétají kukačky a čápi a začíná tah mnoha dalších druhů ptáků Zpěv ptáků umlká.

13 SARANČE MODROKŘÍDLÁ

14 KUKAČKA OBECNÁ

15 ODPOVĚZ NA OTÁZKY: 1. Kdy začíná léto?
2. Charakterizuj změny v přírodě. 3. Ve kterém letním měsíci se rojí lesní mravenci? 4. Kdy odlétají kukačky a čápi do teplých krajin? 5. Který měsíc považujeme za nejteplejší měsíc v roce? 6. Kdy kvetou lípy?

16 CITACE: PEUKERT, Tim. [online] [cit ]. File: Kuckuck_(Cuculus_canorus)_by_Tim_Peukert.jpg. Dostupné z WWW: KILLER, Dr. [online] [cit ]. File: Oedipoda_coerulescens-wings.JPG. Dostupné z WWW: PRASOPESTILENCE. [online] [cit ]. File:Velesice_sber_03_lipa_srdcita.JPG.Dostupné z WWW: HUHULENIK. [online] [cit ]. File: Strawberries_in_nature_park_Tremsin_(1).jpg. Dostupné z WWW: DEZIDOR. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor: T%C5%99e%C5%A1n%C4%9B_chrupky.jpg Dostupné z WWW:

17 CITACE: VACULÍK, Filip. [online] [cit ]. File:Bilberries.jpg. Dostupné z WWW: JAPEL, Jens. [online] [cit ]. File: Reife_Erdbeeren.jpg. Dostupné z WWW: BIELEK, Marcin. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor: Dwie_maliny.jpg Dostupné z WW: PEREGRINE. [online] [cit ]. File: Vall%C3%B8_Road.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google