Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová"— Transkript prezentace:

1 Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová
Voda v přírodě Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Voda v přírodě

3 Tři druhy skupenství Víte, že… …se s párou setkáváte skoro každý den? Třeba ráno u snídaně (čaj) nebo u oběda (polévka). Vodní pára nebo mlha - voda jako látka plynná. Sníh (led, kroupy) - voda jako látka pevná. Voda jako látka kapalná.

4 Jakou vodu vlastně máme?
Víte, že… …sladká voda není ve skutečnosti sladká? Je bez chuti a zápachu. Pokud není minerální, ta může být i slaná (vincentka…) Slanou – v mořích a oceánech. A sladkou – v jezerech, rybnících, řekách a potocích.

5 Voda v číslech Na Zemi je: Víte, že… …v člověku je až 60 % vody? To znamená, že člověk o hmotnosti 50 kg má v sobě 30 kg vody…

6 Oběh vody v přírodě

7 Z těchto mraků pršet asi nebude…
Oběh vody v přírodě Z těchto mraků pršet asi nebude… Zato z těchto v závislosti na ročním období může pršet, padat sníh, a dokonce i kroupy.

8 Dešťová voda se může zachytit na rostlinách. Část vody steče do půdy.

9 Část vody steče do potůčků.
…a nakonec do moře. …pak do řek. Část vody steče do potůčků.

10 Vodopády

11 Voda padá dolů volným pádem.
Při zdolávání velkých výškových rozdílů v terénu vznikají tzv. vodopády a peřeje. Vodopády Peřeje Voda padá dolů volným pádem. Voda stéká po skále.

12 Řeky Víte, že… …nejdelší řeka v Evropě je v Rusku? Jmenuje se Volha.
Víte, že… …nejdelší řeka v Čechách je Vltava.

13 Jezera Víte, že… …největší jezero v Evropě je také v Rusku? Jmenuje se Ladožské. Nejvíce jezer v Evropě je ve Finsku, a proto se mu říká „Krajina tisíce jezer“. Víte, že… …v Čechách je málo jezer. Nejznámější jsou Černé a Čertovo jezero na Šumavě.

14 Sníh a ledovce Víte, že… …Antarktida (na jihu) je stále zmrzlý světadíl? Na rozdíl od Arktidy (na severu), která je vlastně jen plujícím ledovcem, jenž se postupem času zmenšuje.

15 Test Jaké máme druhy skupenství?
Které vody je na Zemi více – slané, nebo sladké? Co všechno může padat z mraků? Popiš, jak voda v přírodě obíhá a přeměňuje se. Čím se liší vodopád a peřej? Jaká je nejdelší řeka v Evropě? Ve které evropské zemi se nachází nejvíce jezer? Kde je Antarktida?

16 Zdroje: Autor obrázků a fotografií: Tomasz Nogol – souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Mgr. Renata Nogolová"

Podobné prezentace


Reklamy Google