Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří."— Transkript prezentace:

1

2

3 Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří sníh a led v polárních oblastech.Voda v přírodě neustále cirkuluje. Vyskytuje se v 3 skupenstvých.

4 V tuhém skupenství... ( sníh a led )

5 v kapalném skupenství... ( voda )

6 v plynném skupenství... ( oblaka )

7 Voda sa vypařuje z jezer,potoků,oceánů a řek.Jako vodní pára se dostane výstupními proudy do atmosféry.V atmosféře se vytvoří oblaka.

8 Vodní pára se zráží (kondenzuje) a na zemský povrch sa vrací ve formě deště jako srážková voda.

9 Část srážek vteče přímo do řek a jezer jako povrchová voda.

10 Druhá část vteče do země (vsákne se) jako podzemní voda.Tento cyklus se vždy opakuje a opakuje...

11

12 Tání Teplota tání – teplota, při které se pevná látka přeměňuje na kapalinu téže teploty. Závisí na vnějším tlaku při kterém tání probíhá. Tuhnutí Teplota tuhnutí – je teplota, při níž se kapalina mění v tuhou látku. Pro chemicky čisté látky je teplota tuhnutí rovna teplotě tání za téhož vnějšího tlaku. Vypařování Probíhá zvolného povrchu kapaliny za každé teploty. Různé kapaliny se vypařují různou rychlostí. Rychlost vypařování závisí na teplotě kapaliny na povrchu kapaliny.Zvláštním případem vypařování je var. Při varu se kapalina vypařuje nejen na svém volném povrchu, ale také uvnitř.Teplota varu je závislá na vnější tlaku (s vyšším tlakem se zvyšuje teplota varu).

13 Vytvořil Michal Kocián


Stáhnout ppt "Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří."

Podobné prezentace


Reklamy Google