Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)"— Transkript prezentace:

1 Vypařování (Učebnice strana 82 – 83) Ze zkušenosti víme, že po dešti po určité době chodníky i ostatní plochy uschnou. Stejně tak mokré prádlo pověšené na šňůře po určité době uschne. Ve všech těchto případech se voda vypařila. Změnila se z kapalného skupenství na skupenství plynné. Vznikla pára. Kapalina se vypařuje při každé teplotě. Prádlo uschne rychleji, je-li okolní vzduch teplý, suchý a vane-li vítr. Do ploché misky a do kádinky nelijeme stejné množství vody. Voda z ploché misky se vypaří rychleji než z kádinky. Rychlost vypařování téže kapaliny za stejných podmínek závisí i obsahu povrchu kapaliny. Pokud do stejné misky nalijeme stejné množství vody a lihu, líh se vypaří za stejných podmínek rychleji než voda. Kapaliny, které se vypařují velmi rychle (např. líh), se nazývají těkavé.

2 V promoklém oděvu cítíme chlad
V promoklém oděvu cítíme chlad. V parných letních dnech se ochladíme, když si navlhčíme vlasy. Kapaliny při vypařování odnímají teplo svému okolí. Vypařování kapaliny je děj, při kterém se mění kapalné skupenství látek na skupenství plynné . Každá molekula na povrchu kapaliny je přitahovaná sousedními molekulami kapaliny. Rychlost neuspořádaného pohybu jednotlivých molekul v povrchu kapaliny se neustále mění. Některé molekuly mohou v určitém okamžiku dosáhnout tak velké rychlosti, že přitažlivé síly blízkých molekul nestačí již rychlé molekuly udržet v povrchu kapaliny. Tyto molekuly opustí povrch kapaliny a stávají se molekulami páry. Při vyšší teplotě se molekuly pohybují rychleji, a proto více molekul má takovou energii, že může kapalinu opustit. Proto se kapalina vypařuje rychleji. Čím je větší povrch kapaliny, tím více molekul na povrchu kapaliny může kapalinu opustit. Proto vypařování probíhá rychleji.

3 Čím je větší povrch kapaliny, tím více molekul na povrchu kapaliny může kapalinu opustit. Proto vypařování probíhá rychleji. Pokud vznikající páry nad povrchem kapaliny neodvádíme, mohou se některé molekuly páry vracet zpět do kapaliny a tím se vypařování zpomalí. Kapalina se vypařuje na svém povrchu při každé teplotě. Při vyšší teplotě probíhá vypařování rychleji. Vypařování se urychlí také zvětšením povrchu kapaliny nebo odstraňováním par nad povrchem kapaliny (např. větrem). Různé kapaliny se za stejných podmínek vypařují různě rychle. Při vypařování odebírá kapalina teplo ze svého okolí. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 83.


Stáhnout ppt "Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)"

Podobné prezentace


Reklamy Google