Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST"— Transkript prezentace:

1 projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: ZIMA V LESE AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_17_HK

2 ANOTACE Zkušenosti s pilotováním:
PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU ŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO: ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: - S PŘÍRODNÍMI PODMÍNKAMI V ZIMĚ - SE ŽIVOTEM LESNÍCH ŽIVOČICHŮ V PRŮBĚHU ZIMY - S NUTNOSTÍ PÉČE O ŽIVÉ TVORY V OBDOBÍ MRAZU A SNĚHU Zkušenosti s pilotováním: Žáci si rozšířili poznatky o přírodním společenstvu zima, které získali v prvouce. Své znalosti si obohatili o zajímavosti z prostředí lesa. Období zimy si rozdělili do tří měsíců a naučili se popisovat, jaké změny probíhají v přírodě v jednotlivých měsících. Na závěr hodiny písemně odpověděli na otázky vztahující se k prezentaci.

3 ZIMA V LESE Zima je čas odpočinku, zastavení a klidu.
Začíná v době zimního slunovratu Od toho dne začne znovu přibývat světla. V přírodě je klid. Jeden roční cyklus se uzavřel. Stromy nemají listy, ale jsou na nich připravené pupeny, které na jaře vyrazí. Malé rostlinky přečkávají zimu pod zemí nebo ve formě semínek. Některá zvířata spí V lese je chladno a ticho.

4 VLÁDNE SNÍH A LED

5 I V LESE LEŽÍ BÍLÝ SNÍH

6 PROSINEC Prosinec je měsíc dlouhých temných večerů, krátkých dní s nízkou oblohou a prvním sněhem. -Někteří živočichové spí zimním spánkem. -Stromy také spí (mají období vegetačního klidu), nekvetou žádné rostliny. -Po kraji se potulují hejna sýkor, čížků a jiných semenožravých ptáků, brhlíků a kvíčal. -Přezimující zpěvaví ptáci začínají hojně navštěvovat krmítka.

7 SÝKORKY HLEDAJÍ POTRAVU U KRMÍTEK

8 KRMÍTKO

9 LEDEN Leden je měsíc nejtužší zimy, ticha, ledu a sněhu, strádání a hladu. -Listnaté stromy jsou zcela holé, kromě dubu zimního, kterému listí opadá až na jaře. -Hadi a ještěrky na zimu znehybněli, i když se musí často budit, aby neumrzli. -Ptáci se živí plody, které zůstaly na stromech a keřích, ale rádi zavítají i na připravená krmítka.

10 LISTNATÝ LES V ZIMĚ

11 ÚNOR Únor je měsíc zimy, klidu, čekání na jaro a prodlužujících se dní. -Kvetou vrby jívy (kočičky). -Za teplých dní začínají zpívat první ptáci, odlétají kvíčaly a havrani. -Jeleni shazují parohy. -Veverky rodí první mláďata. -Rodí se selata divokých prasat, probouzejí se jezevci.

12 JELEN LESNÍ

13 VRBA JÍVA

14 ODPOVĚZ NA OTÁZKY Kdy začíná zima? K jakým změnám v přírodě dochází?
Jak vypadají rostliny a stromy v zimě? Co dělají zvířata? Popiš změny v přírodě, ke kterým dochází v prosinci a lednu. K jakým změnám v přírodě dochází v únoru? Kdy se probouzejí jezevci? Kdy shazují jeleni parohy?

15 CITACE: FABI, Richard. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Windbuchencom.jpg . Dostupné z WWW: Windbuchencom.jpg. REUSCHENBERG, Bernd. Wikipedia.org  [online] [cit ] Soubor:Landscape_in_Bavarian_in_wintertime.jpg .Dostupné z WWW: POULSEN, Gunner. Wikipedia.org  [online] [cit ] Soubor: Fulglebr%C3%A6t.jpg. Dostupné z WWW: Soubor: Fulglebr%C3%A6t.jpg. FABI, Richard. Wikipedia.org  [online] [cit ] Soubor: Langaa_egeskov_rimfrost.jpg.Dostupné z WWW: SMUDGE. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Red_Deer_Stag.jpg. Dostupné z WWW: STUBER, Kurt. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Salix_caprea8.jpg. Dostupné z WWW: DIABETES. Wikipedia.org  [online] [cit ]. Soubor: Jelen_Baczal.jpg Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google