Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1."— Transkript prezentace:

1  Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_30  Téma:Stehlík obecný a pěnkava obecná  Ročník:1. – 2.  Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3068

2  Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii.  Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 obr. 1 Stehlík je nádherně a pestře zbarvený pěvec. Můžeme ho spatřit nebo slyšet na mýtině v lese, v ovocném sadu nebo na zarostlé zahradě. V zimě se shlukují do početných hejn. Během zimních mrazů zalétávají i ke krmítkům.

4 Živí se semeny různých rostlin, zejména semínky bodláků a lopuchů. Hnízda mívají dobře ukrytá v korunách vysokých listnatých stromů. Zvenčí hnízdo vypadá jako chomáček lišejníku. obr. 2

5 obr. 3 Pěnkavy patří mezi naše nejhojnější a nejznámější pěvce. Můžeme je pozorovat a hlavně slyšet všude tam, kde jsou stromy, v lesích, v zahradách, i v městských parcích. Sameček se liší od samičky pestřejším zbarvením.

6 obr. 4 - sameček Některé pěnkavy zůstávají přes zimu, zejména samečci. Samičky a mladí ptáci odlétají do teplých krajin Itálie, Francie a Španělska. Živí se převážně semínky rostlin a částečně hmyzem. V zimě, kdy je potravy v přírodě málo, zalétají pěnkavy do zahrad ke krmítkům společně se sýkorkami.

7 obr. 5 – zpívající sameček obr. 6 – mláďata v hnízdě Obydlí staví pouze samička. Sameček hlídá jeho okolí. Hnízdo má tvar polokoule vytvořené z jemných kořínků slepených pavučinami a vystlaných peřím a srstí zvířat. Je dobře maskované mechem a lišejníky. O mláďata pečují oba rodiče.

8 1. Čím se živí stehlíci? 2. Čím se živí pěnkavy? 3. Kde žijí stehlíci? 4. Kde žijí pěnkavy? 5. Odlétají stehlíci a pěnkavy na zimu do teplých krajin? jsou semenožraví staví hnízda vysoko na stromech hnízda staví v korunách stromů odlétají jen někteří jedinci

9 Obrázek č. 1 - TREPTE, Andreas. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:European_Goldfinch.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:European_Goldfinch.jpg Obrázek č. 2 - BENJAMINT444. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Goldfinch_nesting444.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Goldfinch_nesting444.jpg Obrázek č. 3 - SERGIORI. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pinsons_couple_Fringilla_coelebs.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pinsons_couple_Fringilla_coelebs.jpg Obrázek č. 4 - MAGGS, Michael. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fringilla_coelebs_chaffinch_male_edit2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fringilla_coelebs_chaffinch_male_edit2.jpg Obrázek č. 5 - BODEN, Alexander. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fringilla_coelebs_-singing_-on_branch-8.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fringilla_coelebs_-singing_-on_branch-8.jpg Obrázek č. 6 - KARDUELIS. Wikimedia Commons [online]. [cit. 29.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Baya%C4%9F%C4%B1_ispinoz_yavru.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Baya%C4%9F%C4%B1_ispinoz_yavru.jpg


Stáhnout ppt " Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1."

Podobné prezentace


Reklamy Google