Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1."— Transkript prezentace:

1  Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_35  Téma:Ostříž lesní a sokol stěhovavý  Ročník:1. – 2.  Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3068

2  Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii.  Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 obr. 1 Už jste jistě někdy slyšeli : „ Má zrak jako ostříž.“ Ostříž je dravec veliký asi jako holub domácí. U nás hnízdí jen málo ostřížů. Vyskytují se v lesích blízko rybníků. Na zimu odlétají do teplých krajin – do Afriky.

4 obr. 2 Tento drobný dravec je velice obratný letec a dokáže létat velmi rychle. Za letu i loví. Většinou chytá hmyz jako například vážky a chrousty. Jeho kořistí bývají však i jiní ptáčci. Dokáže ulovit i obratnou vlaštovku.

5 Druhým velice obratným lovcem je sokol. Je veliký asi jako havran a rozpětí křídel má 1 metr. Při letu rychle mává křídly. Na svou kořist útočí z výšky. Uchopí ji pak do svých pařátů. Je to nejrychlejší letec mezi dravci. Jeho kořistí bývají holubi, hrdličky, špačci, drozdi, rackové, kachny, ale i vlaštovky či pěnkavy. obr. 3

6 V přírodě hnízdí sokol ve skalách, ve věžích nebo ve zříceninách hradů. Sami si hnízda nestaví. Využijí opuštěná hnízda jiných ptáků nebo jsou přímo na holé zemi. Na zimu odlétají na jih. obr. 4 obr. 5

7 1. Který dravec je rychlejší? Ostříž nebo sokol? 2. Který z nich odlétá do teplých krajin? 3. Čím se živí ostříž? 4. Co loví sokol? 5. Jak oba dravci loví? 6. Který z nich je větší? Je to sokol. Oba. Sokol i ostříž. Ostříž loví převážně hmyz nebo drobné ptáčky. Sokol loví jiné ptáky. Holuby, hrdličky, špačky, drozdy, racky, kachny i vlaštovky. Oba loví za letu, jsou obratní a rychlí. Větší je sokol, asi jako havran.

8  Obrázek č. 1 - WILSON, Elaine R.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aplomado_Falcon_portrait.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aplomado_Falcon_portrait.jpg  Obrázek č. 2 - BIOPAUKER. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Falco_subbuteo_flying.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Falco_subbuteo_flying.jpg  Obrázek č. 3 – foto archiv autorky  Obrázek č. 4 - LIGNIER, Georges. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Faucon_pelerin_7_mai.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Faucon_pelerin_7_mai.jpg  Obrázek č. 5 - LIDBECK, Jonathan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Accipiter_gentilis_-injured_Goshawk.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Accipiter_gentilis_-injured_Goshawk.jpg


Stáhnout ppt " Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1."

Podobné prezentace


Reklamy Google