Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Neohebné slovní druhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Spojky.
Spojky.
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Věta jednoduchá a souvětí.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Interpunkce v souvětí podřadném
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
VY_32_INOVACE_03-29 Ročník: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Podmětná a přísudková věta
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
3.Prezentace 9.tř..
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Grafické znázornění souvětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Jazyk a jazyková komunikace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Souvětí souřadné.
Spojky.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:  8. Vzdělávací oblast:  Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma: Souvětí souřadné Jméno autora:  Libuše Gondkovská Vytvořeno dne:  27.9. 2011 Metodický popis, (anotace):  Seznámí žáky s charakteristikou souřadného souvětí VY_32_INOVACE_03-38

Souvětí souřadné Poměry

Spojovací výrazy souřadicí podřadicí Spojují: Připojují: - věty ve vztahu souřadnosti větu závislou (vedlejší) - složky několikanásobných VČ k větě řídící

Spojky souřadicí Spojují-li věty, stojí zpravidla mezi nimi. Mohou být i uvnitř druhé nebo další věty. Před spojkami a, i , ani, nebo se v poměru slučovacím čárku nepíšeme. Ve všech ostatních případech se před souřadicím spojovacím výrazem píše čárka.

Spojky podřadicí Připojují vedlejší větu k větě řídící. Stojí zpravidla na začátku vedlejší věty. Je-li tato věta první větou v souvětí, může stát podřadicí spojovací výraz na začátku souvětí. Před podřadicími spojovacími výrazy vždy píšeme tečku.

Spojky souřadicí slučovací a, i, nebo, též, také, jednak – jednak, ani – ani, i – i, hned – hned… stupňovací ba, ba i, ba ani, dokonce (i), nejen – ale i (nýbrž i), nejen – dokonce i odporovací ale, avšak, však, jenže, jenomže, nýbrž, naopak, sice - ale vylučovací nebo, anebo, či, jinak, buď – (a)nebo, buď – či příčinné neboť, vždyť, totiž důsledkové proto, (a) tedy, (a) tudíž, a tak…

Spojovací výrazy podřadicí spojky podřadicí že, aby, jak, jako, když, i když, jakmile, kdyby, ač, ačkoli, protože, poněvadž, třebaže, přestože, zda, zdali, jestliže, jestli, než, nežli, -li vztažná zájmena kdo, co, jaký, který, čí, jenž vztažná příslovce kde, kam, odkud, kudy, kdy, odkdy, dokdy, až, proč, jak - tak

Doplň spojovací výrazy a označ je (S), (P) Věřili jsme,_______ ( )budete úspěšní. Objednáme letenky,______ /( )cestu odložíme? Smluvili si schůzky na sobotu,____________( )celý týden neměli čas. Silnice byla kluzká,__________ ( )jsme jeli pomalu. __________( )se setmělo, rozsvítily se lampy. Zdá se vám, _______( ) rozhodčí nebyl nestranný. Všichni Janě radili,____ ( )smlouvu vypověděla. Neposlechl,________ ( )jsme ho varovali. P že S nebo protože P S a proto P Když P že P aby P i když

Spoj věty do souvětí souřadicími spojkami Večery se zdály nekonečné. Slunce brzy zapadalo. Večery se zdály nekonečné, neboť slunce brzy zapadalo. Několikrát jsme ho varovali. Neposlechl. Několikrát jsme ho varovali, ale neposlechl. Vypadalo to jako náhoda. Byl to úmysl. Vypadalo to jako náhoda, avšak byl to úmysl. Vlak supěl do kopce. Před tunelem zahoukal. Vlak supěl do kopce a před tunelem zahoukal. Bylo hezky. Šli jsme na výlet. Bylo hezky, a proto jsme šli na výlet. Uklidíš pokoj. Nepůjdeš ven. Uklidíš pokoj, nebo nepůjdeš ven.

Modely některých souřadných souvětí 2) 4) 5) 1VH 2VH 3VH 1VH 2VH 2VH 3VH 1VH 4VH 1VV 2VV VH VH 3VV 3VV 4VV

Znázorni stavbu souvětí. Katka telefonovala tátovi, ale ten nebyl na pracovišti. 1HV ale 2HV

Znázorni stavbu souvětí. Aleš dostal špatnou známku, protože se nestačil připravit tak, aby látku pochopil, a ještě schytal poznámku za drzé chování. a 1VH 2VH 2VV protože 3VV aby

Použité zdroje: HRDLIČKOVÁ, Hana; BERÁNKOVÁ, Eva; KLÍMA, Ivan. Český jazyk 8 : 1.díl - Učivo o jazyce. Havlíčkův Brod : ALTER, 2005. 173 s. ISBN 80-7245-011-5.