Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jazyk a jazyková komunikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jazyk a jazyková komunikace"— Transkript prezentace:

1 Jazyk a jazyková komunikace
 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace  VY_32_INOVACE_CJIIb-10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Blanka Halíková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Ročník: 8. Tematický okruh: Skladba Téma: Věta hlavní, vedlejší, psaní čárek Anotace: Materiál slouží k procvičení VH, VV a psaní čárek mezi větami. Je určen pro použití na interaktivní tabuli. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 Procvičování VH, VV, psaní čárek
VH – VŽDY VĚTA ŘÍDÍCÍ VV – VĚTA ZÁVISLÁ I ŘÍDÍCÍ

3 Urči VH, VV, druh VV významový poměr:
Šel tam, kde je dobrá nálada. Šel tam, protože tam je dobrá nálada. Šel tam, neboť tam je dobrá nálada. Šel tam, aby přispěl k dobré náladě.

4 Urči VH, VV, druh VV významový poměr:
Šel tam VH, kde je dobrá nálada VV místní. Šel tam VH, protože tam je dobrá nálada VV PŘÍČINNÁ. Šel tam VH, neboť tam je dobrá nálada VH-POMĚR PŘÍČINNÝ. Šel tam VH, aby přispěl k dobré náladě VV ÚČELOVÁ.

5 Doplň různé spojovací výrazy tak, aby každá věta byla jiná:
Neslyšel mě, ……………. byl zabrán do čtení.

6 Doplň různé spojovací výrazy tak, aby každá věta byla jiná:
Neslyšel mě, neboť byl zabrán do čtení. Neslyšel mě, protože byl zabrán do čtení. Neslyšel mě, jakmile byl zabrán do čtení.

7 Doplň správně čárky: Auto na němž vezli nábytek se převrátilo. Otočil se a když jsem ho pozdravil šel dál. Řekl co nikdy říci nechtěl. Pozoroval veverku jak šplhá po stromě a skáče na zídku. Bylo už poledne a přece všichni ještě spali.

8 Doplň správně čárky: Auto, na němž vezli nábytek, se převrátilo. Otočil se, a když jsem ho pozdravil, šel dál. Řekl, co nikdy říci nechtěl. Pozoroval veverku, jak šplhá po stromě a skáče na zídku. Bylo už poledne, a přece všichni ještě spali.

9


Stáhnout ppt "Jazyk a jazyková komunikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google