Proces majetkoprávního vypořádání ZK s obcemi na území kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Pronájem nebo prodej objektu bývalé základní školy č.p Kamenný vrch v Chomutově.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Družstevní bytová výstavba
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
Zákon o sociálním podnikání
Státní organizace.
Pozemkové právo Podzim 2015 Ivana Průchová
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Jednoduché účetnictví
Zpráva o uplatňování ÚP
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Občanské soudní řízení I.
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Veřejný majetek Majetek ÚSC
Pozemkové úpravy.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Program na podporu lesních ekosystémů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Územní plán s prvky regulačního plánu
Sociální a dostupné byty
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Transkript prezentace:

Proces majetkoprávního vypořádání ZK s obcemi na území kraje Zlínský kraj, březen 2017

Obsah: Úvod Výčet základních právních předpisů Podmínky platnosti smluv stanovené právními předpisy Různé varianty majetkového vypořádání Nejčastěji využívané způsoby majetkoprávního vypořádání mezi krajem a obcemi A) převod nemovitých věcí (úplatný nebo bezúplatný, a to z kraje na obce či z obce na kraj) B) zřízení věcného břemene (úplatně nebo bezúplatně) 6. Konkrétní případ z pohledu majetkoprávního vypořádání 7. Závěr

1. Úvod Územně samosprávné celky nakládají s veřejným majetkem a jsou proto při dispozicích omezeny oproti jiným vlastníkům určitými specifickými povinnostmi. Klíčovou povinností je povinnost nakládat s majetkem s péčí řádného hospodáře. Svou povahou se jedná o obecnou zásadu, kterou je nutné respektovat při rozhodování o jakékoli majetkové dispozici, bez ohledu na skutečnost, který orgán v dané věci rozhoduje.  

2. Výčet základních právních předpisů Při převodu nemovitostí z vlastnictví Zlínského kraje, nabytí nemovitostí do vlastnictví kraje a zřizování věcných břemen se postupuje podle těchto obecně závazných právních předpisů: • zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, • zákon č. 256/2013 Sb., katastrální zákon, ve znění pozdějších předpisů, • zákon č. 129/2000 Sb., o krajích ve znění pozdějších předpisů, • zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, • zákon č. 340/2015 Sb., o registru smluv, ve znění pozdějších předpisů.

3. Podmínky platnosti smluv stanovené právními předpisy K tomu, aby mohly být smlouvy o majetkové dispozici platně uzavřeny, musí být splněny podmínky stanovené právními předpisy. Viz následující postup: Záměr kraje/obce prodat, směnit, darovat nemovitou věc je kraj povinen zveřejnit nejméně po dobu 30/15 dní před rozhodnutím v příslušném orgánu na úřední desce kraje/obce, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Zlínský kraj veškeré záměry týkající se předmětných majetkových dispozic zasílá na příslušné obce, v jejichž územní působnosti se předmětná nemovitá věc nachází, za účelem zvýšení jejich informovanosti. Kompetentní k rozhodování v dané věci je v podmínkách Zlínského kraje Rada Zlínského kraje, což se s ohledem na četnost zasedání jeví jako operativní řešení. Rozhodnutí kompetentního orgánu o konkrétní majetkové dispozici. Příprava a uzavření konkrétního smluvního dokumentu včetně dalších kroků spojených s příslušným smluvním dokumentem, tj. zejména vklad práva do evidence katastru nemovitostí apod. Zveřejnění smlouvy v registru smluv.

4. Různé varianty majetkového vypořádání 1) převod pozemku dotčeného stavbou obce (např. chodník apod.) na obec z vlastnictví kraje, 2) převod pozemku dotčeného stavbou kraje (např. silnice II. nebo III. třídy, případně jiné stavby) na kraj z vlastnictví obce, 3) vzájemný převod mezi obcí a krajem pozemků dotčených stavbami (v případě obce chodníkem, v případě kraje zpravidla silnicí II. nebo III. třídy), 4) zřízení věcného břemene (služebnosti), není-li převod možný (např. kabel veřejného osvětlení je umístěn v silničním pozemku).

5. Nejčastěji využívané způsoby majetkoprávního vypořádání mezi krajem a obcemi A) převod nemovitých věcí (úplatný nebo bezúplatný, a to z kraje na obce či z obce na kraj) B) zřízení věcného břemene (úplatně nebo bezúplatně).  

A) Převody nemovitých věcí Předmětem převodu z vlastnictví kraje mohou být pouze nemovité věci, které jsou pro kraj nepotřebné. Nepotřebnost znamená, že pro danou nemovitou věc není využití v rámci kraje nebo právnických osob zřízených nebo založených krajem dle zvláštních zákonů.   Možné způsoby převodu nemovitých věcí: dar prodej směna

Darovat nemovitosti je možno do vlastnictví obce, v jejímž katastrálním území se nemovitosti nacházejí a které obec může využít pro veřejně prospěšné účely, nebo je ze strany obce navrženo darovat kraji adekvátní nemovitosti potřebné pro činnost kraje. Zde je namístě upřesnit, co se rozumí veřejně prospěšným účelem, respektive veřejným zájmem. Pojem veřejného zájmu není právním řádem České republiky výslovně obsahově vymezen (jde o tzv. neurčitý právní pojem). Podle odůvodnění rozsudku Nejvyššího soudu ČR sp. zn. Jc 155/2005 33 Odo 489/2004 „z pohledu teorie jde o takový zájem, který je obecný a jehož nositeli jsou blíže neurčené, ale alespoň rámcově determinované okruhy osob či společenství osob představující tzv. veřejnost. Zájmem veřejnosti jako blíže neurčeného okruhu subjektů je především to, aby v oblasti, ve které tyto subjekty žijí, pracují či podnikají, bylo v co nejširší míře zabezpečeno uspokojování jejich potřeb. Přitom se nejedná pouze o základní potřeby materiálního charakteru (bydlení, zásobování, doprava apod.), ale též o potřeby kulturní, zahrnující i oblast osvětovou a vzdělávací, případně sportovní.“ Dále z uvedené judikatury vyplývá, že pro posouzení veřejného zájmu je podstatné, zda tato činnost přináší veřejnosti prospěch a jaký.

b) Prodej nemovitostí z vlastnictví kraje lze realizovat formou: přímým prodejem bez výběrového řízení (dále jen „přímý prodej“) – lze postupovat v případech, kdy je okruh zájemců o dané nemovitosti omezen charakterem, polohou, či způsobem využití nemovitostí a jiný způsob prodeje by byl neefektivní zejména z těchto důvodů: zájemce je spoluvlastníkem prodávaných nemovitostí, zájemce je vlastníkem stavby na prodávaném pozemku kraje, zájemce je vlastníkem zastavěného pozemku pod prodávanou stavbou kraje, zájemce je nájemcem prodávaného pozemku, budovy nebo bytu ve vlastnictví kraje, zájemce je vlastníkem pozemků v bezprostředním okolí prodávaných pozemků ve vlastnictví kraje, výběrem nejvhodnějšího zájemce obálkovou metodou – realizuje se výběrovým řízením o nejvyšší nabídnutou kupní cenu (dále jen „výběrové řízení“)  

c) Směna nebo vzájemné bezúplatné převody nemovitostí - se realizují v odůvodněných případech, kdy kraj a zájemce vlastní nemovitosti, které lze vzájemně převést, a kdy touto transakcí dojde k nabytí nemovitostí potřebných pro kraj a zároveň k převodu nemovitostí z vlastnictví kraje. Směna může být realizována s vyrovnáním nebo bez vyrovnání.

B) Zřízení věcného břemene (služebnosti)   Majetkové vypořádání zřízením věcného břemene (služebnosti) se jeví jako vhodné v případech, kdy není možné realizovat převod (např. uložení inženýrské sítě do silničního pozemku apod.). Služebnost můžeme definovat jako povinnost vlastníka nemovité věci něco strpět nebo něčeho se zdržet ve prospěch jiného.

6. Konkrétní případ z pohledu majetkoprávního vypořádání:   Obec hodlá realizovat úpravu chodníku, včetně veřejného osvětlení. V rámci přípravy zjistí, že předmětnou stavbou bude dotčen i pozemek ve vlastnictví kraje. V případě, že dotčený pozemek je svěřen k hospodaření příspěvkové organizaci kraje Ředitelství silnic Zlínského kraje (dále jen ŘSZK), konzultuje obec možnost realizace stavby z technického hlediska přímo s ŘSZK, výsledkem je zpravidla uzavření „dohody o podmínkách zřízení stavby“. V případě, že dotčený pozemek není svěřen k hospodaření příspěvkové organizaci (dále jen PO), případně je svěřen jiné PO kraje než ŘSZK, může obec předběžně zkonzultovat možnost realizace stavby s PO, ale obrátí se s žádostí o vyjádření na majetkoprávní oddělení KÚZK, které na základě vyhodnocení zpracuje „dohodu o právu provést stavbu“ a zajistí její schválení v RZK. Po dokončení stavby zajistí obec geometrický plán, který je podkladem pro přípravu konkrétního majetkového vypořádání. Na jeho základě obec i kraj v příslušných orgánech schválí příslušná právní jednání (tj. převod z vlastnictví, nabytí do vlastnictví, zřízení věcného břemene).

7. Závěr:   Vzhledem k tomu, že jednotlivé případy jsou v praxi různorodé a musí být posuzovány individuálně v širších souvislostech, doporučujeme se v případě nejasností obrátit na pracovníky majetkoprávního oddělení ekonomického odboru Krajského úřadu Zlínského kraje.

Děkuji za pozornost. Ing. Jiří Sukop, statutární náměstek hejtmana ZK