2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Vznik a funkce bank. Co to vlastně banka je? Instituce, poskytující finanční služby Základní činnost – shromažďování volných peněžních prostředků Umožňuje.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
Pracovní právo. Pohovor
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Kurzy měn ZŠ HejniceMgr. Jan Kašpar. Několik základních pojmů: kurz měn = poměr výměny peněz jedné měny za druhou kurzovní lístek = přehled jednotlivých.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Daň z nabytí nemovitých věcí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Seminář o stavebním spoření
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Pojem přeměna obchodní společnosti
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Podpora v nezaměstnanosti
Úřad práce České republiky
Měnová soustava, měnová politika
Malé a střední podnikání
Kód vzdělávacího materiálu:
Plánování ve školní tělesné výchově
2016.
Gymnázium Šternberk Brázdil, Fabrik, Klapka
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Příspěvek na konferenci
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
2. ČNB a její role v platebním styku.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Seminář o stavebním spoření
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor.
Seminář o stavebním spoření
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Transkript prezentace:

2016

6. Studie „Navigátor bezpečného úvěru“. Zkoumáme, analyzujeme a pomáháme – spotřebitelům i společnostem. Varujeme před těmi, kteří se nechovají slušně (na obou stranách). Naším poslání je pomoct spotřebitelům, pokud už půjčku potřebují, vybrat si správného poskytovatele. STRANA 02

Poslední Navigátor? V souvislosti se změnou zákona (účinnost k 1.12.2016) se nabízí otázka – je to poslední Navigátor? Ano i ne! Ve stávající podobě se jedná o poslední Studii, která se primárně zabývala rozřazením společností mezi bezpečné a rizikové poskytovatele úvěrů. Nyní kromě prevence (té práce je stále dost) důraz na hodnocení těch, kteří projdou „sítem“ České národní banky. Konkrétní podoba a parametry se nyní diskutují – trochu necháme nahlédnout již tentokrát… STRANA 03

Trh spotřebitelských úvěrů 2016 K 30.6.2016 mělo ohlášenu vázanou živnost „poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru“ 67 tisíc subjektů. Dochází k poklesu spotřebitelských úvěrů, které nabízejí predátorské nebo méně spolehlivé instituce. V roce 2016 došlo k poklesu cen spotřebitelských úvěrů. Stále výraznější roli hrají inovace, mírnější sankce, pro spotřebitelská politika společností. STRANA 06

Čeká nás velké přeprodávání pohledávek? V souvislosti se zákonnou změnou, která nabyde účinnosti 1.12.2016 lze v dalších měsících očekávat velké přeprodávání smluv. Očekáváme, až desetitisíce klientů změní toho, komu peníze dluží. Z hlediska klientů: Smlouva zůstává platná v podobě, ve které byla uzavřena. Mohou se lišit některé smluvní poplatky – například v případě sankcí apod. Může se zásadně lišit přístup ve vymáhání splatnosti pohledávky. Nemůže dojít k zpoplatnění pohledávky, pokud je řádně splácena, ale v opačném případě může dojít k zásadní změně – důraz na splatnost. STRANA 05

VÝSLEDKY NBU 2016 PAGE 06

NAVIGÁTOR BEZPEČNÉHO ÚVĚRU 2016 Navigátoru v roce 2016 zkoumal subjekty ve dvou modelových úvěrech: na 30 000 Kč a na 100 000 Kč. Celkem byl Navigátor vypočítán pro 68 poskytovatelů, nabízejících celkem 106 spotřebitelských úvěrů. STRANA 7

NBU 2016 – CELKOVÉ VÝSLEDKY 1 2 3 STRANA 8

Výsledky Navigátora bezpečného úvěru 2016 V celkových výsledcích uspěla Air Banka, Komerční banka a společnost Home Credit. Od loňského ročníku se tak celkové pořadí v TOP3 nezměnilo. Obecně o něco lépe si vedly banky (že by reagovaly na starší ročníky?), přesto stále výrazné rigidnosti v jejich přístupu úvěrování. Sledujeme již přípravu na novou legislativu (mnoho společností bude mít o 1.12. zcela nové podmínky! STRANA 9

Výsledky Navigátora bezpečného úvěru 2016 STRANA 10

Výsledky Navigátora bezpečného úvěru 2016 PŮJČKA NA 30 TISÍC PŮJČKA NA 100 TISÍC 1 2 3 1 2 3 U půjčky na 30 tisíc korun si nejlépe vedla Air Banka, následovaná společností Komerční banka. Trojici uzavírá HomeCredit. U úvěru na 100 tisíc korun dosáhla nejlepších výsledků Komerční banka, dále Air Bank a ERA. STRANA 11

NOVINKA – RATING ÚVĚROVÝCH SPOLEČNOSTÍ Jako ukázku směřování Navigátora pro další období ukazujeme jednu z novinek – rating bezpečných úvěrových společností. Pro rok 2016 vychází z dosavadní metodologie, v dalších letech zásadní změny v metodologii i přístupu k hodnocení. Rating klientům ukazuje výhodnost a kvalitu nabízených produktů ve 4 základních škálách. STRANA 12

Rating bezpečných poskytovatelů úvěrů 2016 D EXCELLENT GOOD STANDARD REGULAR ERA (B+) BNP Paribas (B+) Equa Bank (B+) Česká spořitelna, a.s. (B+) ČSOB Essox Air Bank Komerční banka, a.s. Home Credit mBank (C+) Unicredit Bank (C+) Ober Bank Raiffeisenbank a.s. Cofidis (D+) Sberbank CZ, a.s. (D+) EXPO (D+) Moneta Bank (D+) Waldviertler Sparkasse Provident STRANA 01313

Inovace a novinky – to je budoucnost úvěrového trhu. Čekáme na to, jak to bude s počtem a kvalitou společností, které získají licenci ČNB. Mnohem větší bude důraz na kvalitu poskytovaných služeb a jejich cenu – konkurenční boj potlačí ceny dále dolů. Inovace a novinky – to je budoucnost úvěrového trhu. RPSN v ČR se postupně bude vyrovnávat průměru EU. Lze předpokládat prodej pohledávek – až desetitisíce klientů tak mohou změnit toho, komu peníze vlastně dluží. STRANA 14

DĚKUJEME ZA POZORNOST