Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor při půjčování peněz (prezentace) Autor: Mgr. Helena Foldinová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_13/II.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, žáci se seznamují s důležitými zásadami, na co si při pomýšlení na půjčení peněz dát pozor. Období: leden – květen 2012

2 Na co si dát pozor při půjčování peněz

3 Potřebuji skutečně tu půjčku?
Je dobré se zamyslet nad tím, zda dotyčnou věc skutečně potřebuji, tedy potřebuji si na ni půjčovat? (Třeba se ti podaří věc vyřešit bez půjčky.)

4 Budu schopen půjčku splácet?
Je potřeba se důkladně zamyslet nad tím, zda budeš schopen tuto půjčku v budoucnu splácet.

5 Dobře si prověř instituci, u které si chceš půjčit.
Když už půjčka, tak od seriózní společnosti! Vyvaruj se neověřených nabídek, nemuselo by to dopadnout dobře. Sežeň si co nejvíce podkladů o subjektu, od kterého si hodláš peníze půjčit.

6 Velmi dobře si prostuduj nabídku daného finančního produktu.
Prostuduj si zejména podmínky splácení, výši úroku a dalších poplatků. Jak úroky, tak i další poplatky mohou být dost vysoké, přičemž o to vše se zvyšuje půjčovaná částka!

7 Je v mém zájmu ručit za cizí finance?
Nikdy se rozhodně nenech nikým přemluvit a donutit, že bys ručil tobě naprosto neznámé osobě. Tvůj podpis jako ručitele již nevezmeš zpět a z povinnosti platby se nevymaníš.

8 Splať včas i ty nejmenší dlužné částky!
Zaplacením předejdeš případným nepříjemnostem při vymáhání dlužné částky úřední cestou (v krajním případě exekuci)!

9 Nerozumíš-li pojmu, raději se nejprve zeptej! Odlož podpis!
Pokud něčemu nerozumíš, rozhodně smlouvu nepodepisuj, nýbrž se napřed zeptej na význam, poraď se! Nenech se donutit k podpisu v časové tísni!

10 Otázky na závěr Kdo je to ručitel a jakou úlohu sehrává
ve světě poskytování finančních půjček? 2. Kdo je to dlužník a věřitel? 3. Je něco, co bys vůbec neudělal nebo na co by sis dal pozor při půjčování peněz?

11 Použité zdroje: NAVRÁTILOVÁ, P. – Finanční gramotnost – učebnice žáka.
II. Vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s. ISBN Obrázky z galerie


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Na co všechno si dát pozor."

Podobné prezentace


Reklamy Google