Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora v nezaměstnanosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora v nezaměstnanosti"— Transkript prezentace:

1 Podpora v nezaměstnanosti

2 Politika zaměstnanosti
Úkolem hospodářské politiky státu je účelné a účinné využití lidského kapitálu. Na trhu práce dochází ke střetávání nabídky práce s poptávkou po práci a k jejich vyrovnávání. Místo ceny zboží zde působí zvláštní cena specifického zboží, jímž je práce, a to mzda.

3 Problém nezaměstnanosti
Nezaměstnaností rozumíme existenci skupiny práceschopného obyvatelstva, které nabízí svou práci, ale nenachází pro ni na trhu práce uplatnění. To je nedobrovolná nezaměstnanost. Existuje ještě dobrovolná nezaměstnanost – lidé v produktivním věku neusilují o získání práce.

4 Základní typy nezaměstnanosti
a/ Nezaměstnanost frikční – přirozené změny zaměstnání /stěhování, nespokojenost v současném zaměstnání/ - lze snížit lepší informovaností a přizpůsobivostí /mobilitou/ pracovníků b/ Nezaměstnanost strukturální – vyvolávána technickým pokrokem a změnami v požadavcích zákazníků – může postihovat celá odvětví /zemědělství, oděvní průmysl, zbrojní průmysl, automobilový průmysl/ - lze snížit především rekvalifikací a mobilitou

5 Základní typy nezaměstnanosti
c/ Nezaměstnanost cyklická – souvisí s cyklickým vývojem hospodářství – recese /pokles, stagnace/ a konjunktura /hospodářský růst/ - v tomto okamžiku mizí d/ Nezaměstnanost sezónní – je dána sezónním charakterem některých prací /zemědělství, stavebnictví, cestovní ruch/ - lze snížit mobilitou

6 Podmínky poskytování podpory v nezaměstnanosti
Právní úpravu zajišťuje zákon č. 435/2004 Sb., /zákon o zaměstnanosti/ v platném znění. Uchazeč o zaměstnání, kterému není do 7 kalendářních dnů ode dne podání žádosti zprostředkováno vhodné zaměstnání nebo zabezpečena možnost rekvalifikace na nové, má nárok na hmotné zabezpečení (podporu v nezaměstnanosti). Podpora v nezaměstnanosti náleží ode dne zařazení uchazečů o zaměstnání do evidence. Dále musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání v délce alespoň 12 měsíců v posledních třech letech před podáním žádosti o zprostředkování zaměstnání.

7 Podpůrčí doba v roce 2009 Podpůrčí doba /doba vyplácení podpory/ činí u uchazeče o zaměstnání: a) do 50 let věku 5 měsíců, b) od 50 do 55 let věku 8 měsíců, c) nad 55 let věku 11 měsíců. V případě rekvalifikace zabezpečované úřadem práce se podpora uchazeči poskytne až do ukončení rekvalifikace, tj. po celou dobu rekvalifikace.

8 Výše podpory v nezaměstnanosti
Výše podpory se stanoví na základě: a) průměrného čistého měsíčního výdělku, dosaženého v posledním zaměstnání; b) z posledního vyměřovacího základu pro pojistné na důchodové pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ); c) z částky životního minima, platného pro jednotlivce staršího 26 let ke dni vzniku nároku na hmotné zabezpečení u osob bez předchozích příjmů.

9 Výše podpory v nezaměstnanosti v roce 2009
je stanovena procentem z předchozí čisté mzdy takto: - 65 % po dobu prvních 2 měsíců; - 50 % po dobu dalších 2 měsíců - 45 % po zbývající dobu; - 60 % v případě nastoupení rekvalifikace a po celou její dobu. Maximální výše podpory je ,- Kč.


Stáhnout ppt "Podpora v nezaměstnanosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google