Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trhlina ve džbánu.
Advertisements

Integrita bezúhonnost
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Toto je jeden z nejkrásnějších a nejsympatičtějších mailů. Překrásný květový týden přátelé !! pátek, 12. září 2014pátek, 12. září 2014pátek, 12. září.
Ud ě lej si č as! Udělej si čas na lásku … Je to tajemství věčného mládí.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Doufám, že mi ho pošleš zpátky! Toto je jeden z nejkrásn ě jších a nejsympati č t ě jších mail ů, který práv ě obíhají… P ř ekrásný týden p ř átelé !!
Centrum pro katechezi Olomouc, Nem ůž eme ho vid ě t o č ima kolem sebe, proto ž e je neviditelný. Nem ůž eme ho vid ě t ani rozumovou úvahou, proto.
Vyrobilo centrum pro katechezi samota, - bezradnost, - neví s kým bojuje, - neví proti č emu bojuje, - neví, jak má bojovat, - neví, co je jeho.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
Baroko Život v barokní době.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Photo by Aneta Brožovská Present by Aneta Brožovská.
Egyptské umění.
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
KERAMICKÉ SUROVINY A MATERIÁLY.
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Vánoční přání příchází z Molenburku
Toto je jeden z nejkrásn ě jších a nejsympati č t ě jších mail ů, který práv ě obíhají… P ř ekrásný týden p ř átelé !! Š ť astný p ř átelský týden !
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Kniha JOB Podněty k meditaci. Charakter knihy Job  Hebrejský TENACH:  Spisy (Ketubím)  Křesťanská BIBLE:  Naučné (sapienciální) knihy: moudrost ocitající.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
1. Může být, že padne vše, že i hradby přepevné | podemelou divé vlny. Drž se pevně víry té: | kdo jde s Bohem, nepadne, Bůh své sliby plní.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Persistence paměti.  11.kv ě tna ledna 1989  špan ě lský malí ř, který se proslavil svými surrealistickými(um ě lecký sm ě r, který usiluje.
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
Vypracovala Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mlado ň ovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Malí ř ská esence 20. století Č íslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Ježíš.
D V E Ř.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Eucharistie Křesťanská svátost.
Toto je jeden z nejkrásnějších a nejsympatičtějších mailů,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Karmelitánský Řád.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Toto je jeden z nejkrásnějších a nejsympatičtějších mailů,
Transkript prezentace:

Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni přichází tajemství požehnání. Nejen že se na ikonu můžeme dívat, ale ikona se dívá na nás. Mnoho ikon je opředeno mystériem a je pravda, že v historii bylo nemálo zázračných ikon, ať už „plačících“, uzdravujících z nemocí či vítězících v bojích nad nepřáteli.

 Ikony jsou uctívány p ř edevším v pravoslaví a ortodoxních církvích, nicmén ě byly tvo ř eny ji ž v ranném k ř es ť anství, v dob ě p ř ed rozd ě lením církve, a tudí ž m ůž eme ř íci, ž e mají své místo i v západní kultu ř e víry.

 Jedná se o výtvarný projev, který je z teologického pohledu psán, nikoliv malován nebo kreslen. Na ikonách bývají zobrazovány postavy Krista, Panny Marie, světců nebo různé výjevy z Písma svatého či ze života svatých. Součástí tvorby jsou i kánony, tedy uzavřené celky, které by se měly dodržovat - jako např. barvy, postavení rukou apod. Světlo vychází z tváří postav na ikonách, chybí zde tedy stíny a vše je osvětleno vnitřním nábojem zobrazeného světce. Ikony jsou plné symbolů a geometrických tvarů. V chrámech bývají zasazovány do tzv. ikonostasů.

V minulosti byly ikony v domácnostech umís ť ovány na č estná místa. P ř i vstupu nebo odchodu z domu se ka ž dý uklonil nebo jiným zp ů sobem uctil a pozdravil sv ě tce na ikonách. Dnes je nalezneme nejen v chrámech, ale i na zdech soukromých byt ů, kde jsou krásnou dekorací, p ř inášejí po ž ehnání a mohou č lov ě ka vybízet k modlitb ě a pozdvi ž ení srdce k Bohu.

 Nejen ž e se na ikonu m ůž eme dívat, ale ikona se dívá na nás.