Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Fondy. Nekrytí fondů Fondy nemusí být vždy kryty penězi (241) s výjimkou FKSP Fondy mohou být kryty zásobami, pohledávkami apod. 2.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
O RGANIZACE ZAJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Organizační a příspěvkové organizace.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Místní rozpočtové jednotky
Státní organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Ing. Veronika Dostálková MBA
STÁTNÍ FONDY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Digitální učební materiál
Komanditní společnost
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Charakteristika daňové evidence
Název projektu: Moderní škola
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Sociální ekonomika v ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

STÁTNÍ PODNIK

Je právnickou osobou.  Jeho činnost je upravena zákonem o státním podniku.  Zřizuje je stát.  Zakladatelem mohou být příslušná ministerstva, obecní úřady nebo magistráty.

 Zřizuje podnik zakladatel ZAKLADATELSKOU LISTINOU a vydává STATUT STÁTNÍHO PODNIKU.  Vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku.  Označení - STÁTNÍ PODNIK nebo s. p..  Majetek s. p. je KMENOVÉ JMĚNÍ.  Zakladatel má právo i podnik zrušit nebo provést strukturální změny.  S. p. vytváří REZERVNÍ FOND.  Podnik ručí za závazky svým majetkem.  Za závazky podniku stát neručí, s. p. neručí za závazky státu.

ROZDĚLENÍ ZISKU Z vytvořeného zisku musí podnik zaplatit daně a zbývající část zisku (disponibilního) rozděluje podle potřeby na zajištění své další činnosti.

TYPY STÁTNÍCH PODNIKŮ 1.PODNIKY ZAMĚŘENÉ NA PODNIKATELSKOU ČINNOST 2.PODNIK PRO USPOKOJOVÁNÍ VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH ZÁJMŮ

1.PODNIKY ZAMĚŘENÉ NA PODNIKATELSKOU ČINNOST  Jsou finančně soběstačné.  Své náklady plně hradí z výnosů ze své činnosti.  Řídí jej ŘEDITEL, kterého jmenuje na základě výběrového řízení zakladatel a ten jej může pouze odvolat.  Ředitel je statutární orgán.  Ředitel jmenuje a odvolává svého zástupce, který je statutárním orgánem v jeho nepřítomnosti.  S. p. – ČESKÁ POŠTA s. p. ; STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN s. p.  Dále je zvolena DOZORČÍ RADA.

DOZORČÍ RADA s. p. Je kontrolním orgánem a plní tyto úkoly: 1.projednává základní otázky koncepce rozvoje podniku 2.dohlíží na vedení a hospodaření podniku 3.projednává účetní závěrku a rozdělení použitelného zisku 4.upozorňuje ředitele na zjištěné nedostatky 5.může navrhnout zakladateli odvolat ředitele 6.vyjadřuje se k rozdělení, sloučení a zrušení podniku

Většina státních podniků byla zprivatizována – převod státního vlastnictví na soukromé ekonomické subjekty (nejčastěji a.s.).

2.PODNIK PRO USPOKOJOVÁNÍ VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH ZÁJMŮ Tyto podniky nedosahují zisku. Mají vymezený POVINNÝ PŘEDMĚT ČINNOSTI v zakládací listině. Rozdíl mezi náklady a výnosy uhrazuje zřizovatel formou DOTACE (nenávratně poskytnutých prostředků). V čele je ŘEDITEL jmenovaný zakladatelem. V podniku se NEZŘIZUJE DOZORČÍ RADA. VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ ČINNOSTI: údržba zeleně, svoz odpadu, veřejné osvětlení a komunikace, bytové hospodářství a jiné technické služby

Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová