MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pracovní skupina pro konzultaci nefinančního reportingu Ing. Hana Šimková Odbor podnikatelského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Advertisements

Jana Smiggels Kavková Praha, PODPORA VYVÁŽENÉHO ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Hana.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Obecně k legislativě 19. října 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 18.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Nebezpečné pronásledování - je strach z pachatele měřítkem nebezpečnosti stalkingu? Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Reporting dle Směrnice OECD Filip Gregor
Finanční účetnictví RADNICE
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Členská schůze MAS Nepomuk,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu
Zákon o sociálním podnikání
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací (CSR) Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Plnění asociačních priorit v legislativní oblasti
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” – Praha,
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Komise LRV a LRV 20. prosince 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozpočet Evropské unie
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Obecně k legislativě 17. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Život bez střeva , Praha.
Společenská odpovědnost organizací v České republice a související aktivity Ing. Hana Šimková 26. dubna 2017.
Modifikace Expertní skupiny pro snižování administrativní zátěže podnikatelů Systémová opatření Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského.
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Ing. Ivo Hříbek odbor podnikatelského prostředí a obchodního podnikání
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pracovní skupina pro konzultaci nefinančního reportingu Ing. Hana Šimková Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu 14. června 2016

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pracovní skupina pro konzultaci nefinančního reportingu Ustavena zástupci MPO ve spolupráci s MF, které má na starosti transpozici směrnice 2014/95/EU — tzv. směrnici o nefinančním reportingu — do českého právního řádu,,Vytvoření a činnost Pracovní skupiny při MPO pro konzultaci při transpozici směrnice o nefinančním reportingu”- úkol uložený v aktualizovaném Národním akčním plánu společenské odpovědnosti organizací v České republice. V rámci kapitoly 3.4 Šíření, implementace a dodržování mezinárodních standardů chování. TERMÍN: do

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu PS pro konzultaci nefinančního reportingu Členové pracovní skupiny: MPO Rada kvality ČR MF ČEZ Škoda auto, a.s. SPD ČR SOCR HK ČR Česká bankovní asociace První jednání PS pro konzultaci nefinančního reportingu – 16. prosince 2015 Druhé jednání PS – 7. ledna 2016

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu PS pro konzultaci nefinančního reportingu V průběhu srpna, září, října, listopadu 2015 probíhala pracovní a konzultační jednání se zástupci ČEZ, Svazu průmyslu a dopravy ČR, MF, Škoda Auto, a.s. Zjišťování dosavadních zkušeností, názorů, postojů k tzv. nefinančnímu reportování. Zároveň byly osloveny dopisem ředitele odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu dne 13. července 2015: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Svaz průmyslu a dopravy České republiky Hospodářská komora České republiky se žádostí o zaslání stanoviska k výše uvedené směrnici a ke způsobu implementace. Rovněž byl zaslán elektronicky dne z SP ČR podklad z ČEZ, který uplatnil ČEZ i přes HK ČR.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu PS pro konzultaci nefinančního reportingu Z došlých stanovisek vyplynulo: Je nutné zajistit řádnou transpozici směrnice do české legislativy tak, aby odpovídala požadavkům a realitě podniků, podpořila transparentnost a nevyžádala si nadměrnou administrativní zátěž. Hlavním zájmem by mělo být nastavit právní rámec poskytování nefinančních informací tak, aby přinesl dotčeným subjektům prospěch z reportování nefinančních informací bez výrazného nadbytečného administrativního zatěžování. Současně by finální zpráva měla poskytnout veřejnosti přehledné a relevantní informace o odpovědném podnikání, bez současného narušování pravidel upravujících obchodní tajemství či zacházení s citlivými údaji.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) Směrnice má být transponována do českého práva do 6. prosince 2016 v ČR je gestorem transpozice směrnice resort MF – směrnice je transponována do zákona o účetnictví a do zákona o podnikání na kapitálovém trhu – vzhledem k,,politice rozmanitosti, corporate governance” dle nefinanční směrnice. Povinnost uvádět nefinanční informace budou mít velké účetní jednotky, které překračují průměrný počet 500 zaměstnanců v průběhu účetního období a zároveň jsou subjektem veřejného zájmu. Zároveň jsou povinny uvádět nefinanční informace konsolidující účetní jednotky velkých skupin, které překračují počet 500 zaměstnanců v průběhu účetního období a zároveň jsou subjekty veřejného zájmu.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) S ohledem na výše zmíněná kritéria se uvádění nefinančních informací podle požadavků směrnice bude v ČR týkat zhruba 26 obchodních společností. Dále je nutné vzít v potaz možnost osvobození od uvádění nefinančních informací pro účetní jednotky, které jsou již zahrnuty do konsolidace v rámci vyššího konsolidačního celku. Po zohlednění tohoto osvobození se uvádění nefinančních informací bude v ČR týkat zhruba 5 obchodních společností.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) Ve směrnici se uvádí, že z důvodu zvýšení soudržnosti a srovnatelnosti nefinančních informací v rámci Evropské unie, budou tyto účetní jednotky uvádět nefinanční informace týkající se alespoň environmentálních, sociálních a zaměstnaneckých otázek, dodržování lidských práv a boje proti korupci a úplatkářství. Transpoziční lhůta pro nabytí platnosti návrhu zákona je do 6. prosince Účinnost zákona se v souladu s článkem 53 směrnice navrhuje od 1. ledna 2017.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) novela zákona o účetnictví – dne 11. prosince 2015 byla rozeslána MF do vnějšího připomínkového řízení K návrhu se vyjádřilo 12 připomínkových míst, z toho 3 uplatnila zásadní připomínky. Veškeré připomínky byly vypořádány a návrh zákona byl předložen vládě bez rozporů. Část Osmá v návrhu novely zákona o UCE obsahuje,,Uvádění nefinančních informací”.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) V MPŘ uplatněno za resort MPO 7 Zásadních a 9 Doporučujících připomínek (relevantní připomínky ze společnosti ČEZ, Svazu průmyslu a dopravy, připomínky MPO a připomínku z Rady kvality). § 32g – Nefinanční informace – uvést,,příslušné podnikatelské činnosti”,,,k jedné nebo více otázek” – tj. zajištění stejného znění dle směrnice. § 32h – Samostatná zpráva – zveřejněna společně s výroční zprávou nebo konsolidovanou výroční zprávou nebo zpřístupněna veřejnosti v přiměřené lhůtě, která nesmí překročit 6 měsíců od rozvahového dne, na internetových stránkách účetní jednotky uvádějící nefinanční informace a ve výroční zprávě nebo konsolidované výroční zprávě je uveden odkaz na její zveřejnění způsobem umožňujícím dálkový přístup. § 32i – Ověřování vypracování nefinančních informací auditorem.,,Auditor ověří, zda účetní jednotka uvádějící nefinanční informace vypracovala nefinanční informace a uvedla je ve výroční zprávě nebo konsolidované výroční zprávě nebo zda vypracovala samostatnou zprávu.”

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) Projednávání novely zákona o UCE: Dne 18. března 2016 – Komise pro soukromé právo Dne 29. března 2016 – Komise pro veřejné právo II – komise pro finanční právo Dne 5. dubna 2016 – Komise pro veřejné právo IV – komise pro evropské právo Stanovisko předsedy LRV ze dne 21. dubna 2016 Vláda schválila novelu zákona o účetnictví dle připomínek uvedených ve Stanovisku předsedy LRV svým Usnesením č. 354 ze dne 27. dubna 2016

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 2013/34/EU, pokud je o uvádění nefinančních informací a informací týkajících se rozmanitosti některými velkými podniky a skupinami (dále jen,,Směrnice 2014/95/EU”) V usnesení se mj. navrhuje PSP ČR, aby s vládním návrhem vyslovila souhlas v 1. čtení. PSP návrh zákona evidovala dne pod tiskem č. 812 V obecné rozpravě projednán dne na 47. schůzi – Sněmovna nesouhlasila s projednáním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v 1. čtení Návrh přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Děkuji za pozornost