Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR"— Transkript prezentace:

1 Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.

2 HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE - EX ANTE RIA
Efektivní nástroj zvyšující kvalitu legislativy a podklad pro politická rozhodnutí. Nikdy by neměl být zpracován návrh právního předpisu dříve než RIA. Navrhujeme: Zavést povinné zpracování i u legislativních návrhů předložených poslanci, senátory či krajskými zastupitelstvy a jejich zveřejnění na internetových stránkách PSP ČR. Omezení výjimek ze zpracování RIA (explicitně např. do 10 % za rok). Zpracování RIA je nutné provádět i u transpozičních norem (Nařízení a Směrnice EU). Cíl: Zapracovat opatření do Legislativních pravidel vlády a PSP ČR.

3 HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE - EX POST RIA
Pouze komplexní proces hodnocení dopadů regulace, tedy vč. ex-post RIA, poskytuje skutečný obraz o kvalitě regulace a posiluje legislativní proces. Princip zpětné vazby, reflexe či auditu. Navrhujeme: Zavést povinné zpracování EX POST RIA. Navrhovaná struktura: 1. splnění cílů stanovených právním předpisem, 2. v případě nesplnění cílů jejich identifikace, 3. soulad skutečných ekonomických či jiných dopadů právního předpisu s předpokládanými dopady, 4. výskyt neočekávaných dopadů. Cíl: Zapracovat opatření do Legislativních pravidel vlády.

4 ANTIBYROKRATICKÉ KOMISE
Nástroj k dalšímu snižování byrokratické zátěže. Zřídit na resortech antibyrokratické komise. Je třeba projednávat změny právních předpisů již v době jejich tvorby s dotčenými subjekty. Byly by partnerem Expertní skupině pro snižování administrativní zátěže podnikatelů při MPO. Přijímaly by podněty od podnikatelů a podnikatelských svazů. V rámci působnosti komisí by měla být řešena i byrokratická zátěž vůči občanům a územním samosprávám. Cíl: Zapracovat opatření do vnitřních směrnic resortů.

5 JEDNOTNÁ DATA ÚČINNOSTI
Zavedení jednotných dat účinnosti (JDÚ) pro právní předpisy s dopadem na podnikatelské prostředí, které nejsou transpozicí právních aktů EU. Stanovení dvou dnů, ve kterých budou nabývat účinnosti právní předpisy - navrhovaná data jsou 1. leden a 1. červenec. JDÚ by podnikatelům snížila administrativní zátěž spočívající v neustálém sledování změn v právních předpisech. Přínos JDÚ – pravidelnost termínů. V minulosti byl návrh na zavedení JDÚ ze strany LRV zamítnut. Cíl: Zakomponování JDÚ do Legislativních pravidel vlády.

6 1 IN 1 OUT Za jednu novou povinnost zrušit jednu starou.
Zahájit diskusi k aplikaci konceptu "One in One out" – za jeden nový regulační požadavek musí být zrušen jiný starší regulační požadavek. Za novou regulaci musí být zajištěna úspora odpovídající výši nově ukládaných nákladů. Velice efektivní nástroj využívaný v zahraničí. Cíl: Zapracovat opatření do Legislativních pravidel vlády.

7 GOLD-PLATING Při transpozici právních předpisů EU do národní legislativy nejít nad rámec nutného minima daného právem EU. Není nelegální, jeho užití je čistě na rozhodnutí příslušných státních orgánů. Je žádoucí se neodůvodněného gold-platingu vyvarovat s ohledem na snahu omezovat administrativní zátěž. Cíl: Povinné explicitní uvedení, zda jde návrh nad rámec požadavků stanovených předpisem EU či nikoliv.

8 REDUKCE ČETNOSTI LEGISLATIVNÍCH ZMĚN
Časté legislativní změny právních předpisů posilují nejistotu ve způsobu výkonu práva. Je třeba zajistit stabilitu a předvídatelnost podnikatelského prostředí. Pro podnikatele jsou časté legislativní změny velice zatěžující a vedou k nepřehlednosti, což nejvíce dopadá na malé a střední podnikatele. Je třeba počítat s dostatečnou legisvakanční lhůtou. Cíl: Omezení množství legislativní změn u právních předpisů.

9 SDÍLENÍ DAT ÚŘADY Zajistit propojenost státních databází a registrů za účelem sdílení dat. Rychlejší rozvoj digitálních služeb ve veřejném sektoru. Zajistit uživatelsky přívětivé online služby. Širší využívání veřejných dat v ČR. Cíl: Provázanost IT systém orgánů státní správy.

10 SYSTÉM KONTROL Návrh na vytvoření jednotného kontrolního informačního systému s cílem evidovat množství a četnost provedených kontrol subjektů veřejné správy u malých a středních podnikatelů. Výstupem by mohlo být stanovení max. množství kontrol v daném období u jednoho podnikatele. Diskuse nad možností sjednocení kontrol či redukce jejich počtu ze strany kontrolních orgánů spadajících pod jedno ministerstvo. Cíl: Omezení množství kontrol.

11 ZÁVĚR Je nezbytné nalézt podporu u: podnikatelských svazů a asociací
ostatních resortů v PSP ČR Cíl: Předložit materiál MPO na schůzi vlády ČR.

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google