Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu"— Transkript prezentace:

1 Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu
Výzvy prevence špatného zacházení Tomáš Hudeček Olomouc, 30. listopadu 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015

2 Legislativní ukotvení NPM
Opční protokol k Úmluvě proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (OPCAT; č. 78/2006 Sb. m. s.) přijat 18. prosince 2002, A/RES/57/199; ČR podepsala 13. září 2004; vstoupil v platnost 22. června 2006; ČR uložila ratifikační listinu 10. července 2006; Pro ČR vstoupil v platnost 9. srpna 2006.

3 Legislativní ukotvení NPM
Zákon č. 349/1999 Sb. ze dne 8. prosince 1999, o veřejném ochránci práv; Poslanecký tisk č. 751, IV. volební období, ; novela č. 381/2005 Sb. účinnost od 1. ledna 2006. Projednávání v Parlamentu trvalo od 30. července do 19. srpna 2005.

4 Mandát NPM prevence mučení a jiného špatného zacházení;
výkon systematických návštěv v místech, kde se nacházejí osoby omezené na svobodě; poskytování zpětné vazby odpovědným orgánům ve formě zpráv a doporučení ke zlepšení zjištěného stavu; zvyšování povědomí o problematice špatného zacházení.

5 Požadavky na NPM přístup do zařízení bez omezení; čl. 20 (c) OPCAT;
přístup k informacím a dokumentaci; čl. 20 (a) a (b); možnost soukromých rozhovorů; č. 20 (e); zpracovat zprávy s doporučeními, jak zlepšit zacházení s osobami omezenými na svobodě, a tyto komunikovat odpovědným orgánům; čl. 19 (b); Odpovědné orgány mají povinnost se těmito zprávami zabývat a komunikovat s NPM o způsobech plnění; čl. 22 OPCAT.

6 Nároky na NPM mít důvěru osob omezených na svobodě;
spolupracovat s občanskou společností; vést (konstruktivní) dialog se státními orgány. Národní preventivní mechanismus tak musí udržovat dobré vztahy s občanskou společností a současně si udržovat odstup, aby ze strany státních orgánů nebyl považován za součást nevládního sektoru.

7 Nezávislost NPM OPCAT čl. 18 definuje nezávislost jako povinnost zajistit funkční nezávislost, jakož i nezávislost pracovníků (odst. 1); odbornost personálu a jeho vyváženost (odst.2); potřebné prostředky pro fungování (odst. 3).

8 Funkční nezávislost NPM
Podvýbor pro prevenci mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání Výboru proti mučení (SPT) stanovil tři požadavky funkční nezávislosti zřízení zákonem, případně ústavním předpisem; operativní nezávislost; finanční nezávislost. (Zásady pro národní preventivní mechanismy; CAT/OP/12/5)

9 Mlčenlivost NPM Povinnost mlčenlivosti národního preventivního mechanismu vychází ze základní zásady mezinárodního humanitárního práva „nečiň škodu“ § 7 zákona o veřejném ochránci práv; čl. 21 OPCAT Povinnost mlčenlivosti chrání před postihem za poskytnutí jakékoli informace, pravdivé či nepravdivé.

10 Děkuji za pozornost. http://www.ochrance.cz/
ochrana-osob-omezenych-na-svobode/


Stáhnout ppt "Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu"

Podobné prezentace


Reklamy Google