Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Přirozené a umělé ekosystémy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). OBILOVINY

CHARAKTERISTIKA SLOŽENÍ DRUHY OBILOVIN POSUZOVÁNÍ JAKOSTI ZÁVĚR OBSAH

CHARAKTERISTIKA OBILOVIN Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny se pěstují na celém světě. Druhy květenství: - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice)

SLOŽENÍ OBILOVIN vodu škrob vlákninu bílkoviny (ve formě lepku) tuk minerální látky (P, Ca, Mg, Si, K, Na, Fe atd.), vitamíny skupiny B a E

DRUHY OBILOVIN Pšenice – je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina, obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se: na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou) na hrubou, polohrubou, hladkou mouku a 00 extra pšeničný slad Pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (v teplejších oblastech).

ŽITO Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený. Je důležitou surovinou při výrobě chlebové mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky

ŽITO Obr. č. 1

JEČMEN Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. U nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu). Průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, pálenky. Z ječmene se připravuje náhražka kávy (melta).

JEČMEN Obr. č. 2.

OVES Oves je vhodnou potravinou pro zdravé stravování. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, kaše, tyčinky, koktejly. Obsahuje až 7 % tuku. Ovesné výrobky jsou zahrnovány především do výživy sportovců nebo jsou součástí hubnoucích diet. Důvodem je obsah bílkovin, které jsou důležité pro fungování lidského organismu, vlákniny, která napomáhá trávení, dalších vitamínů a minerálů.

POHANKA Patří do rdesnovitých rostlin, má velmi dobrou výživnou hodnotu. Používá se jako příloha, mele se na mouku a krupici. Používá se na přípravu kaší. V Rusku se z pohankové mouky připravují bliny s kyselou smetanou.

RÝŽE u nás se nepěstuje, pouze v tropických a subtropických oblastech. Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští. Rozlišuje se: 1. rýže setá (bažinná) – vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování 2. rýže horská – je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy Odrůdy rýže se od sebe liší: 1. velikostí 2. tvarem (jehličkovitá, oválná, vejčitá) 3. průsvitností zrn (sklovitá, mléčná)

RÝŽE Na trhu najdeme rýži: loupanou neloupanou předvařenou parboiled (technologicky upravená horkou parou) pufovaná (tzv. burisony, je to rýže napařená, při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem) jasmínová rýže basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí)

RÝŽE Rýže se zpracovává na škrob, mouku, rýžové víno (Saké) a pálenku. Divoká rýže je černá rýže – nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.

PROSO Proso – odstraněním nestravitelných plev se získávají žluté jáhly. Jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. Proso se používá jako krmivo pro exotické ptactvo.

JÁHLY – LOUPANÉ PROSO Obr. 3.

KUKUŘICE Kukuřice – má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Nejznámější odrůdou je koňský zub (podle charakteristického tvaru). Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn.

KUKUŘICE Obr. č. 4.

ČIROK Čirok – se pěstuje hlavně v Africe, Indii, Číně. Používá se na mouku. Je podobný prosu. Pěstuje se pro latu, ze které se vyrábějí košťata a kartáče.

AMARANT Amarant – vhodný na bezlepkovou dietu, drobná semena se melou na mouku. Neobsahuje lepek.

AMARANT Obr. č. 5

POSUZOVÁNÍ JAKOSTI Smyslově se hodnotí – vzhled, barva, podíl poškozených a cizích zrn, napadení živočišnými škůdci, vůně Laboratorně se hodnotí – obsah vody, obsah příměsí, škrobnatost

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST 1. Jaké je složení obilovin? 2. Jaké výrobky znáte z obilovin? 3. Popiš jeden druh obiloviny a co se z ní vyrábí. 4. Jak hodnotíme jakost obilovin?

VYPRACOVÁNÍ PRACOVNÍHO LISTU 1. Voda, škrob, vláknina, bílkoviny, tuk, minerální látky, vitamíny. 2. Mouka krupice, slad, kávoviny, pálenka, ovesné vločky, polévky, moučníky. 3.Kukuřice – má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn. 4.Jakost se posuzuje smyslově, laboratorně.

ODKAZY NA OBRÁZKY Obr. č. 1. LSDSL. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. č. 2. CARPORT. [online]. [ cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. Č. 3. LUDĚK KOVÁŘ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. č. 4. Original uploader was Tomáš Moravec. [online]. [ cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obr. č. 5. MARKUS HAGENLOCHER. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. elang=cs