Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Získávání energie pro život

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Získávání energie pro život"— Transkript prezentace:

1 Získávání energie pro život
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Prakticky vše živé na Zemi je závislé na sluneční energii, kterou poutají zelené rostliny do organických látek při fotosyntéze. Fotosyntéza probíhá v buňkách s chloroplasty v zelených částech rostlin, především v listech. Aby v rostlině začala probíhat fotosyntéza, potřebuje sluneční světlo, CO2 a H2O.

3 Následující reakce probíhají již bez účasti světla, při nich vznikají molekuly jednoduchého sacharidu – cukru glukózy, který je hlavním produktem fotosyntézy. V těle rostliny vznikají z glukózy složité polysacharidy (škrob, celulóza), tuky (rostlinné oleje) a mnoho dalších různých organických látek (především bílkoviny, silice a pryskyřice). Jako vedlejší, ale pro život důležitý, produkt fotosyntézy se do prostředí uvolňuje kyslík.

4

5 Řez listem

6 Rostliny si dokáží energeticky bohaté látky vyrobit
samy pouze z vody, oxidu uhličitého za pomoci slunečního světla. Jsou to organismy výživově soběstačné – autotrofní. Živočichové a houby musejí získávat energeticky bohaté látky potravou z rostlin a jiných živočichů a ze zbytků organismů. Jsou to organismy výživově nesoběstačné – heterotrofní.

7 Test Kde probíhá fotosyntéza?
Co rostlina potřebuje, aby v ní začala probíhat fotosyntéza? Co je hlavním produktem fotosyntézy? Jaký důležitý vedlejší produkt se uvolňuje při fotosyntéze? Jaký je rozdíl v získávání energie u organismu autotrofního a heterotrofního?

8 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 4. Stepa. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Str. 5. Zephyris. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Získávání energie pro život"

Podobné prezentace


Reklamy Google