Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH SLOŽENÍ, CHARAKTERISTIKA BRAMBOR ROZDĚLENÍ BRAMBOR
KVALITA BRAMBOR VADY OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR POUŽITÍ A VÝROBKY Z BRAMBOR ZÁVĚR

3 SLOŽENÍ A VÝZNAM BRAMBOR
Hlízovité rostliny, lilkovité Jsou důležitou plodinou považovanou za základní surovinu Jsou lehce stravitelné OBSAHUJÍ: Škrob 20 %, vit. C, B, karoten Bílkoviny 2 %, minerální látky vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo

4 ROZDĚLĚNÍ BRAMBOR PODLE SKLIZNĚ: Rané – do 30. 6. sklizňového roku
Polorané – do sklizňového roku Pozdní – po sklizňového roku

5 SKLÍZECÍ STROJ OBR. Č. 1.

6 ROZDĚLĚNÍ BRAMBOR ZPŮSOBY UŽITÍ: Konzumní Varný typ A – salátové
- tuhé nemoučnaté brambory, s nízkým obsahem škrobu, pevné. Varný typ B – přílohové - mírně moučnaté, při vaření se mírně rozpadávají, střední obsah škrobu, polopevné. Varný typ C – vhodné na kaše, pyré - moučnaté brambory, při vaření se rozpadají, mají vysoký obsah škrobu.

7 ROZDĚLĚNÍ BRAMBOR Průmyslové K výrobě lihu Škrobu Krmné
Určené pro zvířata

8 KVALITA BRAMBOR Kvalita se určuje podle: odrůdy barvy dužiny zrání
slupky škrobnatosti zralých hlíz odolnosti proti chorobám

9 VADY BRAMBOR Mokrá hniloba – zpočátku tmavá skvrna pomalu vlhne, mění
barvu a stává se kašovitou hmotou Hnědá hniloba – dužina pod skvrnami je hnědá, silně napadené hlízy tvrdnou, zasychají nebo přechází do mokré hniloby

10 MOKRÁ HNILOBA OBR. Č. 2.

11 VADY BRAMBOR Suchá hniloba –
v zhnědlých poraněných místech se objevují bělavé chomáčky plísně. Na řezu má hlíza hnědé až černohnědé skvrny. Hlízy postupně vysychají.

12 OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR TOPINAMBURY BATÁTY
zvané židovské brambory, jde o rostliny podobné slunečnici. Hlízy obsahují až 16 % inulinu, a doporučují se diabetikům. Pěstují se v několika odrůdách zbarvených od béžové po hnědočervenou. Mají oříškovou chuť, používají se syrové do salátů nebo se vaří, pečou. BATÁTY sladké brambory, mají nasládlou chuť. Známe batáty bílé a červené, pěstují se zejména v Americe. Hlíza může vážit až 1 kg.

13 TOPINAMBUR OBR. Č. 4. KVĚT OBR. Č. 3. HLÍZA

14 OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR MANIOK (kasava) pochází ze Střední Ameriky, ze škrobnatých hlíz se dělá tapioka (granule škrobové moučky). Z maniokové mouky se pečou koláče a placky. TARO v Karibské oblasti se používají jako zelenina, upravují se vařením.

15 TARO OBR. Č. 5.

16 OSTATNÍ DRUHY BRAMBOR JAM – má škrobnaté kořenové hlízy příjemné chuti. Je typický pro karibskou kuchyň. Ve volné přírodě roste v Africe a Asii.

17 VÝROBKY Z BRAMBOR Brambory vařené nebo jinak tepelně upravované
Bramborová mouka, krupice a prášek z brambor Vločky, granule a pelety z brambor, sušené polotovary bramborových jídel (kaše, knedlíky, škubánky, noky) Extrudované výrobky (snack, rybičky, medvídci ) Škrob( Solamyl, Naturamyl) Solené nebo ochucené – upravené Zmrazené bramborové výrobky (hranolky, knedlíky, krokety) Kvasný líh

18 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Test k tématu

19 PRACOVNÍ LIST JAKÉ ZNÁTE DRUHY BRAMBOR?
JAKÉ JE VEGETAČNÍ OBDOBÍ BRAMBOR? VYJMENUJTE NĚKTERÉ VADY BRAMBOR. JAK SE ROZDĚLUJÍ BRAMBORY DLE VAŘIVOSTI? KTERÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY SE U BRAMBOR POUŽÍVAJÍ?

20 ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU
Batáty, topinambury, maniok, taro, jam. Vegetační období brambor je 90 až 99 dní. Mokrá hniloba, suchá hniloba, hnědá hniloba. Varný typ A – salátové ,Varný typ B – přílohové, Varný typ C – vhodné na kaše, pyré. Vaření, dušení, pečení, grilování, smažení, opékání, gratinování.

21 A PŘEJI PĚKNÝ ZBYTEK DNE
DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI PĚKNÝ ZBYTEK DNE

22 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 5. OBR. Č. 1 GEORG SLICKER. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 10. OBR. Č. 2. FREDY.00. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 12. OBR. Č. 3. H2ASE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 13. OBR. Č. 4. CC-BY-SA-2.0. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 15. OBR. Č. 5. YONGXINGE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google