Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Povrch naší země je velmi rozmanitý. Najdeme zde nížiny, vysočiny i hory. Na mapě se vyznačují odstíny zelené a hnědé barvy.

3 Výšku krajiny měříme v metrech. Porovnáváme ji s hladinou moře, proto jí říkáme nadmořská výška. NADMOŘSKÁ VÝŠKA MOŘE KRAJINA

4 K O P E C VRCHOL ÚBOČÍ, STRÁŇ ÚPATÍ

5 VYUŽITÍ KRAJINY Zemědělská krajina V nížinách je půda úrodnější než ve vyšších nadmořských výškách. Na polích roste cukrovka, kukuřice nebo pšenice. POLE

6 SAD

7 VINICE

8 Na vysočinách je půda méně úrodná, až kamenitá. Pěstují se zde brambory, len a oves.

9 Krajina lesnatá Na loukách ve vyšších nadmořských výškách rostou luční květiny, byliny a traviny. Krajina je zde převážně zalesněná.

10 Průmyslová krajina Krajina v okolí velkých měst je znečišťována kouřem továrních komínů, odpady, výfukovými plyny motorových vozidel. Stojí zde řada továren.

11 OBRAZOVÝ MATERIÁL K VYTIŠTĚNÍ A VLEPENÍ DO SEŠITŮ

12

13

14

15 Použité zdroje [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Mare_Vineyards_J%C3%A8rri.jpg [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_fields_in_Burgos.jpg Autor: Jardoz [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Relief_Map_of_Czech_Republic.png Autor: derivative work Виктор_В [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hav%C3%AD%C5%99ov,_%C5%BDivotick%C3%A9_sady_%287%29.JPG Autor: Podzemnik [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Blue_Green_Fields_of_Home_-_geograph.org.uk_-_56019.jpg Autor: Paul Johnston-Knight [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%BDhled_z_Vran%C3%AD_sk%C3%A1ly_%28245%29,_Chru%C4%8D_a_Jeze v%C4%8D%C3%AD_sk%C3%A1la.jpg Autor: ŠJů [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Two_chimneys_factory_buildings_Zl%C3%ADn.JP Autor: Mark Ahsmann


Stáhnout ppt "KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google