Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO"— Transkript prezentace:

1 ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNAM Zahuštěné mléko Charakteristika zahuštěného mléka
Druhy zahuštěného mléka Výroba zahuštěného mléka Sušené mléko Charakteristika sušeného mléka Co obsahuje sušené mléko Výroba sušeného mléka

3 CHARAKTERISTIKA Zahuštěné mléko nebo zahuštěná smetana je mléčný výrobek, který je slazený nebo neslazený. Mléčné zahuštěné výrobky – jsou konzervované výrobky, u kterých se voda odpařuje na 1/3 původního objemu. Vyrábí se částečným odpařením vody ze smetany nebo z mléka plnotučného, odtučněného, částečně odtučněného. Tradičním obalem zahuštěného mléka jsou plechovky nebo tuby.

4 DRUHY ZAHUŠTĚNÉHO MLÉKA
Zahuštěné mléko neslazené: Jedná se o 2–2,5krát zahuštěné mléko, jehož trvanlivost je zajištěna sterilací. Původně bylo určeno pro export do tropických zemí. Zejména pro jeho vysokou trvanlivost, která dosahuje až několik měsíců.

5 DRUHY ZAHUŠTĚNÉHO MLÉKA
Zahuštěné mléko slazené : Jedná se o 2–2,5krát zahuštěné mléko, jehož trvanlivost je dosažena přídavkem cukerného sirupu, který vytváří ve výrobku hypertonické prostředí (vyrovnává koncentraci hustoty mléka). Výrobek se vyznačuje vysokou viskozitou a při skladování za zvýšené teploty má sklon k houstnutí až gelovatění. Slazené kondenzované mléko se vyrábí také v ochucených variantách (např. kakaové, karamelové, ...). Ochucující složky se do mléka dávkují společně s cukerným sirupem.

6 VÝROBA ZAHUŠTĚNÉHO MLÉKA
Pro zahušťování mléka se využívá především vícestupňových trubkových vakuových odparek s klesajícím filmem. Mléko stéká za sníženého tlaku v tenkém filmu po vnitřním povrchu dlouhých svislých trubek vyhřívaných z druhé strany párou a nastává zde rychlý odpar vody z mléka. Využívají se i deskové odparky. Výhodou odparek s klesajícím filmem je, že umožňuje nízký rozdíl teplot na teplosměnné ploše, která by při zahušťování mléka neměla přesáhnout 5 °C.

7 SUŠENÉ MLÉKO

8 CHARAKTERISTIKA SUŠENÉHO MLÉKA
Sušené mléko — se získává sušením normalizovaného pasterizovaného mléka. Z hlediska potravinářské hodnoty tento produkt prakticky nezaostává za čerstvým. Sušené mléko se v široké míře používá k výrobě zmrzliny, cukrárenských a pekařských výrobků.

9 SUŠENÉ MLÉKO OBSAHUJE plnohodnotné bílkoviny tuky uhlohydráty
minerální látky – vápník vitamíny skupiny B, C

10 POUŽITÍ SUŠENÉHO MLÉKA
Sušené mléčné výrobky jsou nepostradatelné v dětské výživě: sunar, feminar… V přímém prodeji najdeme – sušené mléko, sušená bílá káva, kakaové sušené mléko.

11 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

12 PRACOVNÍ LIST Charakterizujte zahuštěné mléko.
Vyjmenujte druhy zahuštěných mlék. Charakterizujte sušená mléka. Co obsahuje sušené mléko? Na co se sušené mléko používá?


Stáhnout ppt "ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO"

Podobné prezentace


Reklamy Google