Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY"— Transkript prezentace:

1 HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
PÍCNINY OBILOVINY ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PÍCNINY Jsou hospodářsky důležité plodiny sloužící k výživě hospodářských zvířat, zejména přežvýkavců a koní. Pokud nejsou zkrmeny přímo, je nutné, vzhledem k nízkému obsahu sušiny (15–25 %), konzervovat je sušením nebo silážováním.

3 Jetel luční Jetel luční je vytrvalá, 10 až 100 cm vysoká bylina, která se využívá na přímé zelené krmení, nebo na konzervaci zavadlých rostlin silážováním.

4 Vojtěška setá Nejrozšířenější jetelovina pěstovaná na polích. Vojtěška setá je vytrvalá hluboce kořenící jetelovina k přímému zkrmování, na výrobu sena nebo úsušků.

5 OBILNINY Obilniny /cereálie/ slouží především k lidské výživě.
Zrna obilnin se užívají celá – rýže, žito, ječmen, oves, broušená – částečně nebo úplně zbavena obalu zrna – kroupy, bílá rýže, rozemletá – mouka Zrna obilnin obsahují škrob, minerály, vitamíny, oleje a vlákninu.

6 Pšenice Pšenice je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování jsou spojeny se vznikem zemědělství. Zrno pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství.

7 Žito Je pěstováno na polích za účelem zisku zrna, ze kterého se vyrábí potraviny pro lidi a krmivo pro zvířata. Společně s pšenicí, kukuřicí a ječmenem je to jedna z nejrozšířenějších obilnin. Zrno se používá na chlebovou mouku, jako náhražka kávy, k výrobě perníků, jako krmivo či se z něho vyrábí alkohol.

8 Oves Z ovesné mouky se připravuje různé pečivo. Dále se oves pěstuje jako zelená píce. Oves jako krmivo je vynikající hlavně pro koně.

9 Ječmen Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům.

10 Kukuřice Jedná se o robustní rostlinu dorůstající výšky nejčastěji 0,5–6 m. Je to významná krmná, potravinářská i farmaceutická rostlina.

11 ZELENINA Košťálová – kapusta, zelí, brukev, květák
Zeleninu dělíme podle toho, co z ní spotřebováváme: Košťálová – kapusta, zelí, brukev, květák Plodová – okurka, tykev, meloun, rajčata, papriky Kořenová – mrkev, petržel, celer, ředkvička Cibulová – cibule, česnek, pažitka, pórek Listová – salát hlávkový.

12 Kapusta je blízce příbuzná zelí, od kterého se liší strukturou listů.
Košťálová zelenina KAPUSTA Kapusta je blízce příbuzná zelí, od kterého se liší strukturou listů. ZELÍ Je hlávkové, pekingské a čínské. Jsou to dvouleté byliny, jejichž listy jsou uspořádány v hlávky, které se konzumují.

13 Košťálová zelenina KVĚTÁK BRUKEV – KEDLUBEN
lidově karfiól – je velmi oblíbenou zeleninou. Využíváme její zdužnatělé květenství. BRUKEV – KEDLUBEN Oblíbenost je v celé Evropě způsobena její poměrně krátkou vegetační dobou a širokým uplatněním v kuchyni – vařená i syrová.

14 Plodová zelenina OKURKA SETÁ TYKEV
Mezi základní druhy okurky patří okurka polní a okurka salátová. TYKEV Tykve (nazývané dýně) mají různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí a barvou.

15 Plodová zelenina MELOUN VODNÍ MELOUN CUKROVÝ
přestože je často nesprávně označovaný jako ovoce, je to druh plodové zeleniny. MELOUN CUKROVÝ

16 Plodová zelenina RAJČATA PAPRIKA
patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru. Pěstují se jako tyčková a keříčková, s celou škálou  různých velikostí, tvarů a barev. PAPRIKA Pochází z Ameriky. Dnes se pěstuje po celém světě. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli papričky.

17 Kořenová zelenina MRKEV PETRŽEL
Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek. Je také bohatá na vlákniny a antioxidanty. PETRŽEL Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství.

18 Kořenová zelenina ŘEDKVIČKY CELER

19 Cibulová zelenina ČESNEK CIBULE

20 Cibulová zelenina PÓREK PAŽITKA

21 Listová zelenina ŠPENÁT Hlávkový salát
Špenát má velmi vysoký obsah volné kyseliny listové. Hlávkový salát Nejrozšířenější listová zelenina

22 Pojmenuj, co je na obrázku!
1 2

23 KONTROLA 1 JETEL LUČNÍ 2 VOJTĚŠKA SETÁ

24 Pojmenuj, co je na obrázku!
3 5 1 4 2

25 KONTROLA 1 PŠENICE OVES JEČMEN KUKUŘICE 5 ŽITO

26 Pojmenuj, co je na obrázku!
1 4 8 3 6 5 2 10 7 9

27 KONTROLA CELER 2 ČESNEK 3 ŠPENÁT 4 CIBULE 5 ŘEDKVIČKA PAŽITKA PETRŽEL
PÓREK HLÁVKOVÝ SALÁT 10 MRKEV

28 Pojmenuj, co je na obrázku!
4 6 7 5 2 8 9 3 10 1

29 KONTROLA KAPUSTA PAPRIKA OKURKA SETÁ MELOUN CUKROVÝ 5 ZELÍ TYKEV
KVĚTÁK RAJČATA KEDLUBEN 10 MELOUN VODNÍ

30 Byli jste v určování úspěšní?

31 Použité zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Ivar Leidus [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: H. Zell [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: H. Zell [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: H. Zell[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Radim Cerkal, Ing. Pavlína Hrstková, Tomáš Středa[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: MOs810 [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Andreas Trepte [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Roger Culos[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Burgkirsch [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW:

32 Použitá literatura Dinesh Valke [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dinkum[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Szyx[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dinkum[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Harald Bischoff[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Captain76 [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Steve Evans [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: MathKnight and Zachi Evenor [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Jonathunder [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: User:MarkusHagenlocher [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dinkum [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Felixphoto[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW:

33 Použité zdroje H. Zell [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Donovan Govan [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Jerzy Opioła [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Philippe.OSSWALD [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Victor M. Vicente Selvas [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW:


Stáhnout ppt "HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY"

Podobné prezentace


Reklamy Google