Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Pro člověka je přirozená smíšená strava.
Smíšená strava má být pestrá. Strava by měla obsahovat dostatečné množství živin, vody, soli, vitamínů a vlákniny a dalších látek člověku prospěšných. Člověk by si měl udržovat přiměřenou tělesnou váhu. Pokud má člověk problémy s nadváhou, je nutné snížit energetický příjem a zařadit pravidelný pohyb.

3 Potraviny můžeme rozdělit do 5 základních skupin, určitý podíl každé z nich by se měl v naší stravě denně objevovat. Rozdělení je schematické, ale dá se říci, že takto složená denní dávka průměrnému dospělém člověku vyhovuje, protože zajišťuje dostatek látek, které nezbytně potřebujeme.

4 Potravinová pyramida

5 Potravinová pyramida Potravinová pyramida schematicky vyjadřuje, jak je která potravina vhodná a jaký podíl by měla v celkovém objemu stravy zaujímat. Obecně platí, že potraviny uvedené ve spodní části by měly tvořit asi 40 %, zatímco potraviny uvedené na vrcholu pyramidy by neměly tvořit podíl větší než 10 %.

6 Obiloviny a luštěniny Největší podíl v naší stravě mají právě obiloviny a luštěniny. Tvoří asi 35 % celodenního příjmu energie a jsou zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů.

7 Zelenina, brambory a ovoce
Zelenina, brambory a ovoce by měly tvořit asi 25 % celodenního příjmu energie. Jsou především zdrojem rostlinných sacharidů, vitamínů a minerálních látek.

8 Mléko a mléčné výrobky Mléko spolu s mléčnými výrobky by měly tvořit asi 15 % celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin.

9 Maso, masné výrobky a vejce
Maso, masné výrobky a vejce by měly tvořit asi 10 % celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin.

10 Tuky a cukry Tuky a cukry mají být zastoupeny nanejvýše 15 %. Jsou zdrojem mastných kyselin a sacharidů.

11 Zdroje [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Claus Ableiter. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: < Fir0002. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Stefan Kühn. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Woothauporki. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Oliver Dixon. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Dezidor. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < خالقیان. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 153. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. Vyd. 2. Praha: nakl. PARTA, s. r. o., s. ISBN str. 94.


Stáhnout ppt "Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google