Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Diferencované stravování

2 Diferenciace stravy znamená přizpůsobit stravu: Podle věku Pohlaví Fyziologických podmínek (těhotné a kojící ženy) Pracovních podmínek Zdravotního stavu Všechny úpravy stravy musí zachovat zásady správné výživy

3 Diferenciace výživy podle věku Výživa novorozenců a kojenců Dítě do 3 měsíců je novorozenec Jeho přirozenou stravou je mateřské mléko, krmí se přibližně každé dvě hodiny Dítě do 1 roku je kojenec Do 3–4 měsíců má být strava mléčná Počátkem 5.–6. měsíce je dobré přidávat některé další potraviny

4 Postupně stravu doplňujeme o tekuté cereální, masové a zeleninové kaše, o ovocné pyré, ovocnou šťávu nebo žloutek Po 8. měsíci strava kojence obsahuje všechny druhy základních potravin Pokud matka nemá z nějakého důvodu mléko, dítě dostává umělou výživu

5 Výživa batolat (tj. dětí od 1 do 3 let) Zpomaluje se růst, klesá spotřeba energie a bílkovin Základem výživy je kravské mléko (mléčné produkty odpovídající 1/3 mléka na den) Libové maso (upravené vařením, dušením nebo slabě upečené) – 3krát až 4krát týdně nebo denně menší porce Vejce 3 až 4 kusy týdně – smažení není vhodné Luštěniny až 3 krát týdně Celozrnné obiloviny, částečně bílé pečivo, brambory, ovoce, zelenina, olejnatá semena

6 Tuky – omezit mléčný tuk a ztužené tuky, přidávat kvalitní rostlinné tuky Podávat dostatek tekutin

7 Výživa dětí 3 až 10 let Strava se podobá stravě dospělých Strava obsahuje vyšší příjem plnohodnotných bílkovin než u dospělých z důvodu neukončeného růstu Denní příjem energie postupně klesá Doplnit stravu: Minerálními látkami (vápník, fosfor, železo) Vitamíny (vitamín C, skupiny B, D) Vlákninou

8 Jídlo se má podávat 5x denně (3 hlavní jídla, 2 menší mezi nimi) Dbát na pitný režim

9 Výživa mladistvých od 10 do 18 let Strava se diferencuje: Podle věku Podle pohlaví Duševní nebo fyzické zátěže Je nutné sledovat množství bílkovin, vitamínu C, A, skupiny B, pitný režim a množství vlákniny Období dospívání – puberta Zvyšují se nároky na výživu Nejvyšší nároky na energii a výživu jsou u děvčat mezi 12–14 roky u chlapců mezi 14 až 16 roky. Chlapci spotřebují až o 1/5 více stravy než dívky

10 Nejvyšší nároky na energii a výživu jsou u děvčat mezi 12–14 roky, u chlapců mezi 14 až 16 roky Chlapci spotřebují až o 1/5 více stravy než dívky Nedostatečná výživa v tomto období může vyvolat poruchy růstu, u dívek také i poruchy menstruace Dotvářejí se výživové návyky Rozložení stravy z energetického hlediska: Snídaně 25 %, přesnídávka 5%, oběd 35 % svačina 15 %, večeře 20 %

11 Nevhodné je konzumovat mimo pravidelná jídla pochoutky s vysokým obsahem energie Výživa dospělých Zde je nutné stravu diferencovat podle pohlaví Ženy vydávají stejně – někdy i více – energie než muži, protože vykonávají mnohdy více tělesné práce než muži (domácnost), ale stačí jim menší příjem Muži mají přijímat více energie a tekutin, protože s nimi hůře hospodaří

12 Zdroje KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.153–156. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o. 2004. 116 s. ISBN80-7320- 054-6. str.95–96. Obrazový materiál: Autor fotografií (Květa Klementová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google