Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNÁMENÍ S KRÁLIČÍM MASEM
Charakteristika masa Co králičí maso obsahuje Senzorické vlastnosti králičího masa Plemena králíků v ČR Obrázek Dělení králičího masa Použití králičího masa Vnitřnosti Zajímavosti Pracovní list

3 CHARAKTERISTIKA KRÁLIČÍHO MASA
Králíci jsou poráženi mezi 12.–13. týdnem Králičí maso je mírně nasládlé, libové Dále je charakterizováno jako maso křehké, šťavnaté, s typickou vůní Je velice chutné, lehce stravitelné, proto je vhodné pro děti a dietní stravování Řadí se mezi masa bílá s velmi jemnými svalovými vlákny

4 KRÁLIČÍ MASO OBSAHUJE Bílkoviny Tuky – pohybují se mezi 0,5–3,9 % Vodu
Lipidy Popeloviny Minerální látky – fosfor, vápník, včetně přítomnosti mikroprvků (měď, kobalt a zinek) Z hlediska chemického složení se králičí maso vyznačuje především velmi nízkým obsahem tuku – cholesterolu

5 SENZORICKÉ VLASTNOSTI MASA
Mezi nejdůležitější ukazatele, které se hodnotí při senzorické analýze, patří: - křehkost - šťavnatost - vláknitost - chutnost - vůně Jakost a chuť králičího masa závisí na druhu a stáří zvířete, na kvalitním krmivu a hygienickém prostředí, v jakém je králík chován.

6 PLEMENA ČESKÝCH KRÁLÍKŮ
moravský modrý - byl vyšlechtěn v letech až 1890 český strakáč je jedno z našich nejstarších plemen králíků český luštič byl vyšlechtěn v letech 1954–1959 český albín je zařazen mezi plemena prošlechtěná

7 PLEMENA ČESKÝCH KRÁLÍKŮ
český červený - je zařazen jako poslední v roce 2004 moravský bílý hnědooký - je naše nejmladší národní plemeno český černopesíkatý - patří do skupiny malých plemen

8 KRÁLÍK Králík – český strakáč

9 DĚLENÍ KRÁLIČÍHO MASA Kýta – zadní běhy
Zadní maso: Kýta – zadní běhy Hřbet Zadní maso se hodí k pečení, dušení, smažení, přípravu minutek a ke grilování. Přední maso: Plec – přední běhy Bok Hrudí Hlava, krk Přední maso se hodí k vaření, dušení, na plnění a pro zadělávané pokrmy.

10 POUŽITÍ KRÁLIČÍHO MASA
Přední půlky používáme na vaření, dušení a zadělávání; na sekanou, na hašé, krokety a paštiku. Na pečení můžeme použít králíka celého i staršího. Při úpravě minutek, př. přírodní řízky, medailonky apod. se uplatňuje jen maso z mladého králíka, a to ze zadních běhů.

11 POUŽITÍ KRÁLIČÍHO MASA
Na smažení je vhodné maso jen z mladého králíka. Upravujeme-li maso ze staršího králíka jako zajíce (na divoko), pak je před úpravou naložíme do mořidla. Z hlavy, plic a srdce připravujeme polévku a játra upravujeme na cibulce nebo je přidáváme do paštiky.

12 POUŽITÍ KRÁLIČÍHO MASA
Vnitřní sádlo z tučného králíka nakrájíme, vyškvaříme a používáme do těsta. Souhrnem lze říci, že králičí maso je vhodné k rozmanité úpravě, zejména na paprice, na kmíně, na česneku, na smetaně, na zelenině, pečené na cibuli a na slanině a smažené. Dále můžeme upravovat guláš, perkelt, ragú a rizoto.

13 VNITŘNOSTI játra ledviny srdce mozek

14 ZAJÍMAVOSTI K zemím s nejvyšší spotřebou králičího masa patří Itálie s téměř 5 kg na osobu a rok. Spotřeba králičího masa v České republice se pohybuje kolem 2,1 kg na obyvatele a rok.

15 PRACOVNÍ LIST Charakterizujte králičí maso.
Vyjmenujte části králičího masa. Jaké je použití jednotlivých částí králičího masa? Co patří do předního králičího masa?

16 ODKAZ NA OBRÁZEK STR. 7. DEZIDOR [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google