Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.06
SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1.Sada – předmět – Potraviny a výživa Tématická oblast : maso a nápoje z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.6 Ostatní druhy mas Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce PaV v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí hlavním zásadám při práci s masem ve všeobecném rozsahu. Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU.

2 Králičí maso Charakteristika
Králíky chovají zejména drobní chovatelé pro vlastní potřebu. Plemena se dělí na masná, jatečno-kožešinová, kožešinová a vlnonosná. Maso je kvalitní, vhodné pro zdravou výživu.

3 Odhadneš názvy částí králíka?

4 1. kýta 2. hřbet 3. plece 4. hrudí 5. krk

5 Předběžná příprava králíka
Králíka zabijeme tak, že ho chytneme za zadní běhy (nohy), vyzvedneme a ranou tupým předmětem udeříme do týla (za krk). Stáhneme, vykucháme, odblaníme, omyjeme a rozporcujeme, pokud chceme opékat, nebo používat na minutkové úpravy, můžeme marinovat, protýkat slaninou nebo plnit.

6 Nutrie Pochází z Jižní Ameriky a u nás se začala chovat pro kožešinu, má chutné, lehce stravitelné maso (dietní), nejchutnější je pečená, stehna se používají na řízky a minutky.

7 Kozí maso Maso je křehké, má vláknitou strukturu, je lehce stravitelné, má však nepříjemný zápach. Je světlejší než skopové.

8 Koňské maso U nás se porážkou zabývá hlavně firma Hrobský (jatka). Maso je nasládlé, výrazně červené barvy a má dlouhá a tvrdá vlákna. V naší zemi se pro maso koně nechovají, na jatka se dostávají pouze zvířata nevhodná pro chov, stará a úrazová, jako je například po dostihových závodech zlomená noha.

9 Použité zdroje: Učebnice: Technologie v kostce, autor : Libuše Vodochodská a PaedDr. Karel Štěpánek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Učebnice: Potraviny a nápoje v kostce, autor : Ing. Libor Mašek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Internet: Ústavní knihovna SOU Obořiště 1


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06"

Podobné prezentace


Reklamy Google