Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH ŠVÝCARSKÉ SÝRY SÝRY Z RAKOUSKA SÝRY Z NĚMECKA

3 ŠVÝCARSKÉ SÝRY Základem švýcarské kuchyně je sýr, na kterém si pochutnávali již ve starém Římě. Jedinečnost a kvalita těchto sýrů vychází z tradiční výroby. Mezi nejznámější bezesporu patří ementál – tradiční švýcarský tvrdý sýr vyráběný z kravského nepasterovaného mléka, známý díky charakteristickým dírám, které vznikají při procesu zrání. Mezi gurmány je velmi oblíbený sýr Appenzeller – sýr s ovocnou chutí a ořechovou vůní.

4 ŠVÝCARSKÝ SÝR Ementál Tento „největší“ sýr je také jedním z nejznámějších. Jeho velikost může dosahovat až 130 kg a v průměru měřit metr. Na výrobu jediného sýra je potřeba litrů mléka, které se zahřívá v obrovských měděných nádobách zvaných Kessi.

5 EMENTÁL Tento tvrdý sýr má objem tuku 45 %, velmi jemné aroma a lehkou příchuť lískových ořechů. Obrovská kola Emmentaleru zrají v chladných sklepech po dobu asi 8 až 10 měsíců a po celou dobu jsou otírána a omývána.

6 EMENTÁL

7 RAKOUSKÝ SÝR Hellblume
Je horský nepasterizovaný sýr, který pochází z oblasti rakouských Alp. Sýr se vyrábí z kravského mléka a po 39 dnech zrání se do jeho kůry vtlačuje luční seno, které dozrává spolu se sýrem. Sýr je senem velmi příjemně provoněn a seno dodává specifický vzhled i chuť.

8 NĚMECKÉ SÝRY Druhy německých sýrů: Allgäuer Bergkäse Altenburger
Ziegenkäse Bavarian Blue Butterkäse Edelpilzkäse Harzer Käse Limburger Munster Käse Rauchkase Speisequark Steinbuscher Tilsiter Weinkäse

9 NĚMECKÝ SÝR Kvalitní sýry patří tradičně na německý stůl, např.
Harzer Käse – tedy harcký sýr, kterému se v Rakousku říká „Quargeln“, což jsou naše hanácké tvargle, tvarůžky čili syrečky. Je to pikantní selský sýr z Harcu. Harzer Roller – je sýr z kyselého mléka. Nechává se dozrát dokud nedosáhne pikantní chuti a výrazné vůně.

10 HARZER KÄSE

11 PRACOVNÍ LIST Znáte některé sýry ze Švýcarska?
Čím je ementál charakteristický? Jaký rakouský sýr znáte? Vyjmenujte některé německé sýry.

12 ODKAZY NA OBRÁZKY Str. 6. COXINELIS. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < _de_Savoie.jpg>. STR. 10. DODO. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < %C3%A4se.jpg?uselang=cs>.


Stáhnout ppt "SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google