Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy."— Transkript prezentace:

1 Mouky

2 Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy : HRUBÁ – Příprava knedlíků, noků, těstovin POLOHRUBÁ – výroba kynutých knedlíků, zásmažek, polévek HLADKÁ – Výroba cukrářského pečiva / chleba

3 Mouka celozrnná  Rychleji se kazí  Obsahuje polysacharidy (ty se uvolňují do krve při procesu trávení, díky tomu nemáme delší dobu hlad)  bohatá na minerální látky, vitamíny a vlákninu  Nižší obsah lepku  Pečivo je vláčnější, vydrží déle jemné.  tmavší a výrazně chutnější

4 Zvyšuje svěžest, vláčnost a trvanlivost Vysoký obsah vitamínu B (prospěšný při stresu, nedostatku energie) Obsahuje málo lepku- vhodná pro přípravu palačinek a lívanců

5 Mouka špaldová Používaná místo běžné pšeničné mouky v mnoha receptech na pečení moučníků. Vyrábí se z pšenice špaldy. Vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny Je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže. Velké množství prospěšných látek  řada pozitivních účinků na náš organismus. Upravuje krevní tlak, normalizuje hladinu krevního cukru a snižuje vysoký cholesterol. Vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Údajně působí i jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

6 Mouka žitná ∞Obsahuje pestrou škálu minerálních látek – draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další. ∞ Blahodárně působí na činnost střev, zabraňuje zácpě, hemeroidům, je prevencí proti nádorovým onemocněním ∞ Vhodná pro pečení chleba, chlebového pečiva, perníků a k výrobě chlebového kvasu. ∞ Více zasytí, má vyšší přirozenou trvanlivost. ∞Obsahuje pestrou škálu minerálních látek – draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další. ∞ Blahodárně působí na činnost střev, zabraňuje zácpě, hemeroidům, je prevencí proti nádorovým onemocněním ∞ Vhodná pro pečení chleba, chlebového pečiva, perníků a k výrobě chlebového kvasu. ∞ Více zasytí, má vyšší přirozenou trvanlivost.

7 Mouka ovesná Ovesná mouka, přirozeně neobsahuje lepek, ale obsahuje jeho protein avenin (ovesný glutelin), který má některé vlastnosti jako lepek. Vhodná pro diabetiky Oves snižuje riziko onemocnění koronární arterie či snižuje hladiny cholesterolu a snižuje riziko onemocnění

8 Mouka kuku ř i č ná  V mezinárodní kuchyni se z kukuřičné mouky připravují mexické placky tortilly nebo americký chléb.  Je vhodná pro přípravu slaných i sladkých kaší, placek nebo se používá jako příměs při pečení pečiva.  Je skvělou bezlepkovou náhradou za klasické mouky.  Vitaminy A, C, E a minerály draslík, železo, hořčík, zinek, a fosfor ACEdraslíkželezohořčíkzinekfosfor  Kukuřice je sice lehce stravitelná, ale neposkytuje komplexní aminokyseliny, dostatek vápníku a niacinu  dobré a vhodné kombinovat jí s luštěninami a slunečnicovým semínkemaminokyselin

9 Mouka pohanková Pohanka obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Vysoký obsah bioflavonidu, rutinu Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě).

10 Mouka kokosová Vyrábí se z kokosové dužiny Nasládlá chuť Bohatá na bílkovinu a vlákninu Vhodná pro vegetariány a vegany. Je bezlepková, hodí se pro bezlepkovou dietu..

11 Mouka rý ž ová K přípravě sladkých, nepečených dezertů Zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí. Lehce stravitelná  vyvolává pocit nasycení. Neobsahuje lepek a je tak vhodná pro pacienty s celiakií a pro bezlepkovou dietu.


Stáhnout ppt "Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy."

Podobné prezentace


Reklamy Google