Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). OBILOVINY
CHARAKTERISTIKA SLOŽENÍ DRUHY OBILOVIN POSUZOVÁNÍ JAKOSTI ZÁVĚR OBSAH
CHARAKTERISTIKA OBILOVIN Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny se pěstují na celém světě. Druhy květenství: - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice)
SLOŽENÍ OBILOVIN vodu škrob vlákninu bílkoviny (ve formě lepku) tuk minerální látky (P, Ca, Mg, Si, K, Na, Fe atd.), vitamíny skupiny B a E
DRUHY OBILOVIN Pšenice – je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina, obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se: na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou) na hrubou, polohrubou, hladkou mouku a 00 extra pšeničný slad Pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (v teplejších oblastech).
ŽITO Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený. Je důležitou surovinou při výrobě chlebové mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky
ŽITO Obr. č. 1
JEČMEN Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. U nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu). Průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, pálenky. Z ječmene se připravuje náhražka kávy (melta).
JEČMEN Obr. č. 2.
OVES Oves je vhodnou potravinou pro zdravé stravování. Velmi oblíbené jsou např. ovesné vločky, kaše, tyčinky, koktejly. Obsahuje až 7 % tuku. Ovesné výrobky jsou zahrnovány především do výživy sportovců nebo jsou součástí hubnoucích diet. Důvodem je obsah bílkovin, které jsou důležité pro fungování lidského organismu, vlákniny, která napomáhá trávení, dalších vitamínů a minerálů.
POHANKA Patří do rdesnovitých rostlin, má velmi dobrou výživnou hodnotu. Používá se jako příloha, mele se na mouku a krupici. Používá se na přípravu kaší. V Rusku se z pohankové mouky připravují bliny s kyselou smetanou.
RÝŽE u nás se nepěstuje, pouze v tropických a subtropických oblastech. Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští. Rozlišuje se: 1. rýže setá (bažinná) – vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování 2. rýže horská – je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy Odrůdy rýže se od sebe liší: 1. velikostí 2. tvarem (jehličkovitá, oválná, vejčitá) 3. průsvitností zrn (sklovitá, mléčná)
RÝŽE Na trhu najdeme rýži: loupanou neloupanou předvařenou parboiled (technologicky upravená horkou parou) pufovaná (tzv. burisony, je to rýže napařená, při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem) jasmínová rýže basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí)
RÝŽE Rýže se zpracovává na škrob, mouku, rýžové víno (Saké) a pálenku. Divoká rýže je černá rýže – nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.
PROSO Proso – odstraněním nestravitelných plev se získávají žluté jáhly. Jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. Proso se používá jako krmivo pro exotické ptactvo.
JÁHLY – LOUPANÉ PROSO Obr. 3.
KUKUŘICE Kukuřice – má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Nejznámější odrůdou je koňský zub (podle charakteristického tvaru). Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn.
KUKUŘICE Obr. č. 4.
ČIROK Čirok – se pěstuje hlavně v Africe, Indii, Číně. Používá se na mouku. Je podobný prosu. Pěstuje se pro latu, ze které se vyrábějí košťata a kartáče.
AMARANT Amarant – vhodný na bezlepkovou dietu, drobná semena se melou na mouku. Neobsahuje lepek.
AMARANT Obr. č. 5
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI Smyslově se hodnotí – vzhled, barva, podíl poškozených a cizích zrn, napadení živočišnými škůdci, vůně Laboratorně se hodnotí – obsah vody, obsah příměsí, škrobnatost
ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list
PRACOVNÍ LIST 1. Jaké je složení obilovin? 2. Jaké výrobky znáte z obilovin? 3. Popiš jeden druh obiloviny a co se z ní vyrábí. 4. Jak hodnotíme jakost obilovin?
VYPRACOVÁNÍ PRACOVNÍHO LISTU 1. Voda, škrob, vláknina, bílkoviny, tuk, minerální látky, vitamíny. 2. Mouka krupice, slad, kávoviny, pálenka, ovesné vločky, polévky, moučníky. 3.Kukuřice – má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici (v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn. 4.Jakost se posuzuje smyslově, laboratorně.
ODKAZY NA OBRÁZKY Obr. č. 1. LSDSL. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. č. 2. CARPORT. [online]. [ cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. Č. 3. LUDĚK KOVÁŘ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Obr. č. 4. Original uploader was Tomáš Moravec. [online]. [ cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. Obr. č. 5. MARKUS HAGENLOCHER. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. elang=cs