Regionální politika EU v období 2007 -2013 Mgr. Oldřich Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Švýcarský program finanční pomoci k zmírnění hospodářských a sociálních nerovností v rozšířené Evropské unii Swiss Contribution David Stoklasa, Kancelář.
Operační program Průmysl a podnikání Exportní klub CzechTrade 29. dubna 2005 Ing. Martin Tlapa, MBA Náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7.  Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
II. Strategická práce. Evropská komise  velký důraz na posílení strategického přístupu a plánování při přípravě programového období  vyžaduje.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Financování projektů ROP Jihovýchod Aktuální problematika Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
1.jednání ŘKV 9. května 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce podpory Společenství)
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
FONDY EU Předvstupní podpora Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR.
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Místní rozpočtové jednotky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Řídicí a koordinační výbor
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Seminář pro příjemce OPVK
STÁTNÍ FONDY.
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
2. jednání ŘKV 30. června 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8
Technické přípravné jednání ŘKV
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
hejtman Pardubického kraje
Příprava kohezní politiky – úroveň EU
Pracovní skupina ŘKV Finance
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Evropská územní spolupráce
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Evropské fondy a jejich fungování v České Republice
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
Pozemkové úpravy.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
19. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Doprava
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Obsah veřejných rozpočtů III
Rozpočet Evropské unie
Postup přípravy ROP Martin Černý.
ministr práce a sociálních věcí
Pracovní skupina ŘKV Lidské zdroje 27. května 2005
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek

Struktura programových dokumentů  Strategické obecné zásady Společenství  Rámcový strategický dokument pro politiku soudržnosti;  navrhuje Evropská komise, přijímá Rada EU a schvaluje Evropský parlament  Národní rozvojový plán  Vytváří členský stát při použití principu partnerství  Národní strategický referenční rámec  Rámcová rozvojová strategie na úrovni státu,  Základ pro sektorové (tematické) a regionální operační programy;  Navrhuje členský stát při použití principu partnerství;  Předmět vyjednávání s Komisí  Operační programy  jeden program na fond a členský stát nebo region NUTS II,  popis souhrnných priorit, řízení a finančních zdrojů;  v konečném důsledku o něm rozhoduje Komise  Ministerstvo pro místní rozvoj je hlavním gestorem pro vyjednávání nových nařízení a v rámci tzv. Resortní koordinační skupiny připravuje stanoviska ČR k jednáním o nařízeních v Pracovní skupině pro strukturální operace Rady Evropské unie.  MMR současně zodpovídá za tvorbu Národního rozvojového plánu a dalších programových dokumentů na léta 2007 až Přípravu dokumentů na národní úrovni zaštiťuje Řídicí a koordinační výbor. Výboru předsedá ministr pro místní rozvoj a činnost sekretariátu ŘKV vykonává Odbor Rámce podpory Společenství MMR ČR.

Finanční perspektiva  Finanční perspektiva představuje víceletý finanční rámec EU, který je přijímán ve formě meziinstitucionální dohody, tj. dohody mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou EU.  Finální podoba finanční perspektivy EU na léta byla schválena na summitu Evropské rady dne 16. prosince 2005.Unie bude hospodařit s částkou téměř 862,4 mld. EUR (zhruba 25 biliónů korun), což představuje 1,045 procenta hrubého národního důchodu EU.  Více než třetina této částky (tj. 308,1 mld. EUR) bude určena právě na regionální politiku EU. Pro Českou republiku je z rozpočtu EU na politiku soudržnosti vyčleněno 688 mld. Kč (tj. ročně zhruba 98 mld. Kč).  Základní parametry alokace zdrojů v rámci politiky soudržnosti:  Rozdělení mezi členské státy:  "staré členské země " 51,7 %  " nové členské země" (včetně Bulharska a Rumunska) 48,3 % Rozdělení v rámci priorit nové architektury politiky HSS:  Konvergence: 81,9 %  Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: 15,7 %  Evropská územní spolupráce: 2,4 %.

Finanční perspektiva ČR  Unie bude hospodařit s částkou téměř 862,4 mld. EUR (zhruba 25 biliónů korun), což představuje 1,045 procenta HDP. Pro Českou republiku je z rozpočtu EU na politiku soudržnosti vyčleněno 688 mld. Kč (tj. ročně zhruba 98 mld. Kč).  Schválení finanční perspektivy předcházelo složité vyjednávání, které vyvrcholilo 3 balíčkem britského předsednictví. Velká Británie tak zvýšila svůj původní návrh rozpočtu zhruba o 13 mld. EUR a rozhodla se vzdát až 10,5 mld. EUR z vlastní slev z příspěvků do unijní pokladny.  Díky navýšení rozpočtu se zvýší stropy pro čerpání ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti a nové členské státy tak dostanou zhruba 5,3 mld. EUR navíc.  V případě ČR je to 3,43 % HDP místo dosud navrhovaných 3,31 % HDP, což v absolutní částce znamená zhruba 3 mld. Kč ročně.  Flexibilnější pravidla pro čerpání prostředků ze strukturálních fondů (podkapitola 1B)  Aplikace pravidla N+3 pro  Míra spolufinancování z fondů až 85% (původní návrh Komise - 75% pro ESF a ERDF v Cíli Konvergence, v Cíli Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost (Praha) jen 50%); v období spolufinancování 75% (minimum opatření 80%).  Otevření možnosti financovat projekty v oblasti regenerace bydlení a rozvoje měst - konkrétní podmínky budou v dalším jednání s Komisí upřesněny.  Spolufinancování vztaženo k celkovým způsobilým výdajům (veřejným a soukromým)