Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava kohezní politiky – úroveň EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava kohezní politiky – úroveň EU"— Transkript prezentace:

1 Příprava kohezní politiky 2014-2020 – úroveň EU
Daniela Grabmüllerová Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území 11. Prosince 2013, Praha

2 Víceletý finanční rámec 2014–2020
Celková alokace v rámci rozpočtu EU - na kohezní politiku – celkem 325,15 mld. EUR. Pro ČR – na kohezní politiku určena celková alokace 20,5 mld. EUR (v cenách roku 2011) = v pořadí 4. nejvyšší alokace v přepočtu na jednoho obyvatele. Dojednány také některé podmínky, které byly navrhovány ze strany ČR (+ poté i ze strany dalších států) – např. pravidlo n+3 pro celé příští sedmileté období, způsobilost DPH, míra spolufinancování 85 % pro méně vyspělé regiony atd. Finální kompromis dojednán s Evropským parlamentem.

3 Balíček nařízení pro Evropské strukturální a investiční fondy
Schválen Evropským parlamentem 20. listopadu 2013. Dne 17. prosince 2013 bude formálně schválen Radou pro obecné záležitosti. Dne 21. prosince 2013 budou nařízení publikována v Úředním věstníku EU ve všech 24 jazycích. Od tohoto okamžiku – lhůta 4 měsíců pro členské státy pro předložení návrhů Dohody o partnerství Evropské komisi. Evropská komise – 3 měsíční lhůta pro připomínky, vyžádání doplnění atd. Do 3 měsíců od předložení Dohody – návrhy programů.

4 Jednání ministrů EU odpovědných za kohezní politiku
Vilnius – 26. listopadu 2013. Přítomni zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise, Výboru regionů aj. Předsedkyně REGI Danuta Hübner – nová role makroekonomických faktorů – proto i pevnější zapojení národních vlád a parlamentů. Komisař Johannes Hahn – polovina členských států využila prostor pro neformální vyjednávání o Dohodě o partnerství. Ex-ante kondicionality – klíčový prvek pro „start“.

5 www.mmr.cz www.strukturalni-fondy.cz
Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Příprava kohezní politiky – úroveň EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google