Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ROVNICE a NEROVNICE 06 Neznámá ve jmenovateli MěSOŠ Klobouky u Brna.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET_PREZENTACE_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Technika obsluhy – Servis sektu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Technika obsluhy – Výroba dezertních vín Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_319_Hubbleův teleskop Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
2 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuPro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ28 Excel – funkce Fotoaparát Předmět.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Náležitosti nápojových lístků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Rozdělení inventáře, MSI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika– národní hospodářství
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Saturn Sluneční soustava Název školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PILOVÁNÍ VY_32_INOVACE_15_290
Název projektu: Moderní škola
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Měření elektrického proudu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
POVOLÁNÍ I. VY_32_INOVACE_3A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
Magnetická indukce Název školy
Závislost elektrického odporu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTEO F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastVinárny Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhServis bílého vína Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky postupem při servisu bílého vína. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaDekantace, degustace, prezentace DatumDatum vytvoření –

Bílé víno

Izolační obal Sklenice na bílé víno Teploměr Dezertní talíř s číšnickým nožem

 Před servisem vína musíme provést kontrolu teploty podávaného vína.  Teplota u bílých vín se pohybuje od 8 – 12 °  Určení teploty u vína je závislé od jeho stáří a kvality.  Čím starší a kvalitnější víno podáváme tím je jeho teplota vyšší.  U vín bývá i doporučení teploty vína výrobcem.  Víno ovšem podchladíme o jeden až dva stupně.

 Víno otevíráme se servírovacím stole (keridonu)  Připravený inventář si vhodně rozmístíme

 Víno prezentuje zleva hostili  Při prezentaci uvádíme – název vína, ročník, oblast, charakteristika, gastronomická návaznost  Provádíme také rychlou prezentaci čestnému hostu také zleva

 Odstraníme záklopku pomocí nože  Otřeme hrdlo  Vytažení zátky – láhev držíme zabalenou v příručníku  Pomocí příručníku vyndáme vývrtku z korku Odstranění kapsleVytažení korku

 Otřeme hrdlo láhve korkem  Posouzení korku  Prezentace korku hostiteli – zleva, prezentujeme jako mísu  Pak zakládáme na pravou stranu hostitele Posouzení korku

Degustace – smyslové hodnocení vína  Zrak  Čich  Chuť  Degustaci provádí hostitel nebo sommeliér, při jednotlivém posuzování se k vínu vyjádříme  Před degustací hostitelem můžeme vyvínit sklenice

 K degustaci hostitelem naléváme zprava do založené sklenice a víno  Láhev držíme na levém předloktí podloženou příručníkem, etiketou k hostiteli

 Po odsouhlasení vína hostitelem naléváme víno podle společenských pravidel a na konec hostiteli.  Víno naléváme zprava.  Po nalití umístíme láhev do izolačního obalu.

 Při odchodu popřeje hostům příjemné chvíle u vína  Provedeme úklid pracovních pomůcek  Během konzumace hostovi víno doléváme, až je sklenice prázdná nebo je ve sklenici jen malé množství vína.

1) Jaké znáš vinné odrůdy pro výrobu bílého vína: a) ………………………………………….. b) ………………………………………….. c) ………………………………………….. d) ………………………………………….. e) ………………………………………….. f) …………………………………………..

2) Jaký inventář potřebuje pro servis bílého vína …………………………………………………………………………… …………………………… ) Zvolte správnou teplotu pro servis bílého vína a) °C b) 5 – 8 °C c) 14 – 18 °C

4)Vyjmenuj čtyři základní chutě, které rozeznáváme na jazyku a na kterých částech jazyka je cítíme a) …………………………………………………………………………… ……………………………… b) …………………………………………………………………………… ……………………………… c) …………………………………………………………………………… ……………………………… d) …………………………………………………………………………… ………………………………

5 ) Prezentace je…………………………………………hostiteli. 6) Jaké údaje uvádíme při prezentaci a) …………………………………………. b) …………………………………………. c) …………………………………………. d) …………………………………………. e) ………………………………………….

Salač, G., Stolničení. Praha: Fortuna ISBN: Archiv autora