Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závislost elektrického odporu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závislost elektrického odporu"— Transkript prezentace:

1 Závislost elektrického odporu
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Závislost elektrického odporu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_10 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Elektřina a magnetismus Téma: Elektrický odpor Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o elektrickém odporu.

2 Závislost elektrického odporu

3 Odpor kovových vodičů se s rostoucí teplotou zvětšuje.
Závislost elektrického odporu vodiče na teplotě lze vyjádřit vztahem Kde R0 je odpor vodiče při normální teplotě, α je teplotní součinitel elektrického odporu a Δ je teplotní rozdíl. Elektrický proud vodičem je při stálé teplotě přímo úměrný napětí na vodiči.

4 Takovým látkám říkáme polovodiče.
Existují však látky, u kterých dochází ke snížení odporu s rostoucí teplotou. Takovým látkám říkáme polovodiče. Nejdůležitějším polovodičem je dnes křemík. Při vysoké teplotě můžou být vodivé i některé izolanty (například sklo). Křemík

5 Supravodiče Za nízkých teplot může elektrický odpor u některých látek klesnout na nulu. Takovým látkám se říká supravodiče.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_odpor


Stáhnout ppt "Závislost elektrického odporu"

Podobné prezentace


Reklamy Google